Väl genomförd vargjakt

Som vanligt föregicks årets vargjakt av överklaganden och domstolsprövningar. Men jakten kunde starta som planerat den 2 januari sedan det fastslagits att villkoren för vargjakten var laglig. Visserligen blev det bara jakt på 24 vargar i fyra revir, något som både jägare och andra boende i vargområdena ansåg vara på tok för lite. Medan vargvärnarsidan motsatte sig all vargjakt, detta trots att vargstammen fortsätter att öka trots jakt.

Foto: Per Jonson

Enligt Naturvårdsverket består den svenska vargstammen av 340 vargar, en uppskattning som vilar på 2015/2016 års varginventering.

I denna inventering registrerades i Sverige och Norge totalt 41 familjegrupper, samt 29 revirmarkerande par. Av de 41 familjegrupperna registrerades 30 i Sverige, fyra var gränsöverskridande och enbart sju fanns i Norge.

Naturvårdsverkets statistik visar också att den skandinaviska vargstammen ökat ordentligt från 13 till 70 familjegrupper och revirmarkerande par från vintern 1999/2000 till 2015/2016.

Fler vargar

Vad man ska komma ihåg är att Naturvårdsverkets siffror bygger på kvalitetssäkrade registreringar. Här finns en osäkerhetsfaktor som man försöker ta hänsyn till.

Men jägarna har många gånger kunnat konstatera att det finns mer varg i reviren än vad statistiken visar.

Exakt hur många vargar vi har i Sverige är det naturligtvis ingen som vet. Men alla iakttagelser och inventeringsresultat visar entydigt på en växande vargstam trots licensjakt, skyddsjakt och naturlig dödlighet.

Ju mer fakta vi har om vargstammen, desto tydligare framstår de så kallade vargvärnarnas protester och överklaganden som sabotage av vargförvaltningen.

Väl genomfört

Nyligen lämnade SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) en delrapport från årets vargjakt. På uppdrag av Naturvårdsverket obducerar SVA alla fällda vargar. Rapporten visar att jägarna fällt vargarna med i snitt 1,8 skott per djur. Vilket är ett mycket bra resultat.

Undersökningarna har också visat att de fällda vargarna hade en generellt god hälsostatus. Man hittade dock rävskabb hos tre av sju vargar från Brattforsreviret.

Rapporten visar därmed att det finns utrymme för en ökad licensjakt nästa vinter för att lätta på vargtrycket i de mest utsatta områdena där både jakt och tamdjursskötsel blivit omöjligt.

Repris i överklaganden

Inom kort startar en sparsam licensjakt på lodjur. Totalt ska 31 lodjur fällas i sju mellansvenska län. I vanlig ordning har Svenska Rovdjursföreningen överklagat jakten i sex av länen där man helt vill stoppa jakten, medan man i Västra Götaland kan tänka sig en viss jakt.

Även Svenska Jägareförbundet i Västmanland har överklagat, men detta beroende på att man anser att tilldelningen på två lodjur borde vara fem.

Annons
0 kommentarer

AKTUELLT

Nu har vi viltköttskonsumenter ett eget namn!

Debatt (JJ) Han som satt framför mig och åt en tunn squashsoppa var vegetarian. När jag med en brödbit skrapade upp det sista av vildsvinsgrytan från min tallrik avslutade han vår diskussion med orden: ”Jag äter inte kött, men om jag HADE ätit kött, ja då hade det varit viltkött. Kan man förresten få köpa en bit? Till morsan.”, skriver jägaren Torkel Norling.

Få rovdjursstängsel klarar kraven

Värmland (JJ) Länsstyrelsen i Värmlands län har gjort en uppföljning på alla installationer av rovdjursavvisande stängsel i länet. Utredaren slår fast att få uppsatta stängsel klarar de krav som ställs.

Stora konflikter inom viltvårdsområde

Gävleborg (JJ) Rättsenheten på Länsstyrelsen i Gävleborgs län har flera öppna ärenden om ett viltvårdsområde i länets östra del. Flera överklaganden av beslut är inlämnade och nyligen mottogs också en lång lista med klagomål på hur viltvårdsområdet hanterar jakten och medlemmarna.

Ny outdoormässa gjorde succé

Askersund (JJ) Förra helgen var det premiär för friluftsmässan Askersund Outdoor Festival och med 9 000 besökare räknar arrangörerna nykomlingen på mässkartan som en succé.

Dömd för att ha lockat in vilt

Hässleholm (JJ) En dansk man som bedrivit åteljakt på en knappt fem hektar stor mark döms nu av Hässleholms tingsrätt för att ha lockat vilt från annans mark.

Annonser