Utredning om misstänkta fällor tar minst ett halvår

Dalarna (JJ) Miljöåklagare Charlotta Tanner leder förundersökningen kring de påstådda björnfällor som påträffats i en liten by utanför Grängesberg. – Det pågår utredning om misstänkt jaktbrott, säger Charlotta Tanner.

I trakterna av Rifallet påträffades det polisen beskrivit som "misstänkta björnfällor". Karta: Hitta.se

Det var sista veckan i mars som polisen larmades till ett område i trakterna av byn Rifallet väster om Grängesberg. Flera ”björnfällor” hade påträffats och polisen beslagtog en av dem.

– Man har bara sagt till mig att det är stora fällor utan taggar, och därför misstänker vi att det är björnfällor, sa polisens presstalesperson, Christina Hallin, till Jaktjournalen.

Nu har utredningen landat på bordet hos Charlotta Tanner, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Ska utreda funktionen

– Utredning pågår om grovt jaktbrott, förberedelse till eller försök. Det finns inget dött djur. Jag vet i dagsläget inte hur fällorna ser ut och därför har jag gett direktiv om att utreda hur de fungerar, säger Charlotta Tanner.

Det är poliser i Dalarna som är underställda Charlotta Tanner i utredningen. De tar hjälp av expertis för att konstatera vad det är för fällor och vilka djur de kan ha varit tänkta att fånga med.

– Vi ska se om vi kan härleda de här fällorna till någon enskild person, säger Charlotta Tanner.

Minst ett halvår

Hon vill inte svara på om fällorna låg gillrade eller hur långt ifrån bebyggelse de påträffades.

Utredningen kommer att ta minst ett halvår, enligt Charlotta Tanners bedömning.

Har personerna som anmälde de här fällorna till polisen anmält grova jaktbrott tidigare?

– Det är ingenting vi utreder, svarar Charlotta Tanner.

Jaktjournalen har talat med jägare i området och de är oförstående inför vad det kan vara för fällor som hittats.

Jaktledaren i området har inte kontaktats av polisen och han är förundrad över hela historien.

– Det verkar väldigt märkligt om någon försökt jaga björn när det var över en meter snö i området, säger jaktledaren.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser