Uppmaning: Städa bort fågelmat – på grund av björn

Gävleborg (JJ) Befolkningen i Gävleborg uppmanas att städa bort bland annat fågelfrön och talgbollar – för att björnar inte ska bli närgångna och farliga.

Gävleborgs befolkning uppmanas städa bort allt som björnar kan tycka om att äta. Foto: Gettyimages

Det är länsstyrelsen i Gävleborg som går ut med uppmaningen: Städa bort allt som björnar kan betrakta som mat.

”Björnar har ett väl utvecklat luktsinne och lockas av allting som luktar. Om en björn kommer åt exempelvis fågelmat, havre, sopor eller fallfrukt är risken stor att björnen kommer att vara kvar i området så länge maten finns kvar”, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Uppmaningen från myndigheten är skriven för att förebygga att björnar lockas till bebyggelse och att de vänjer sig vid människor.

”En björn som blir van vid människor kan snabbt förlora sin skygghet och därmed utvecklas till en farlig björn”, skriver länsstyrelsen i Gävleborg.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser