Uppdaterad: Rätt neka Molstaberg skyddsjakt

Molstaberg (JJ) Det var rätt av länsstyrelsen i Stockholm att neka skyddsjakt på varg på Molstabergs gård. Det slås fast i en dom i Förvaltningsrätten i Luleå. LRF meddelar att domen kommer att överklagas.

Förvaltningsrätten Luleå ger länsstyrelsen i Stockholm rätt. Kriterierna för skyddsjakt på varg är inte uppfyllda på Molstabergs gård, enligt rätten. Foto: Anders LIndell.

Länsstyrelsen skriver i sitt pressmeddelande att rätten anser att det funnits betydande svagheter i stängslingen kring fåren.

Därför är kriterierna för skyddsjakt inte uppfyllda, enligt Förvaltningsrätten.

Familjen som driver Molstabergs gård i Södertälje kommun sökte skyddsjakt efter att uppemot 65 får dödats i två attacker den 2 och 5 maj. LRF driver ärendet som pilotfall och bistår familjen i den rättsliga tvisten.

Om domen står sig och blir prejudicerande försvåras möjligheterna för djurägare som saknar så kallat rovdjursavvisande stängsel, att få igenom skyddsjakt på varg i framtiden.

”Ett av de värsta exemplen”

I ett pressmeddelande skriver LRF att Förvaltningsrätten inte prövat fallet mot alla delar i relevant lagstiftning.

”Förvaltningsrätten har valt en enkel väg genom att okritiskt godta länsstyrelsens argumentation om varför skyddsjakt inte medgavs. Domskälen handlar nu i stort sett enbart om en grind stod öppen eller ej”, skriver LRF.

Förbundet anser att Förvaltningsrätten borde ha gjord sin bedömning med utgångspunkt i Riksdagens beslut, att tamdjurshållning inte påtagligt får försvåras på grund av rovdjur. LRF efterlyser en socioekonomisk hänsyn.

– Fallet är ett av de värsta exemplen på hur rovdjursförekomst får plåga djurhållare i åratal utan att länsstyrelsen vidtar nödvändiga åtgärder. Situationen i trakten av Molstaberg är mycket långt från riksdagens uttalade vilja, säger LRFs jakt- och viltexpert Anders Wetterin, i pressmeddelandet.

LRF kommer att överklaga domen till Kammarrätten.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser