Tikka T3 CTR – För de längre avstånden

Långhållsskytte är mycket populärt och inslagen på Youtube med skott mot vilt upp till och över 1000 meter är många. Tikkas nykomling sedan något år i T3 familjen är en långhållsvariant av den populära jaktstudsaren T3. Studsaren kanske i första hand är anpassad för den nordamerikanska marknaden men är ändå intressant för svenska och nordiska jägare.

Tikkas historia börjar redan 1893 när fabriken etablerades i Jyväskylä, Finland

. Vapentillverkningen inleddes 1918 då företaget startade tillverkning av vapendelar. Samarbetet med Sako tog fart på 1980-talet när man utvecklade en gemensam vapenprototyp. Efter detta har företagsköp förändrat ägarbilden fram till dagens ägare i form av Beretta. Tikka har genom åren varit och är fortfarande en mycket populär studsare som säljs i många olika modeller och utföranden. Tikkas vapen har alltid haft ett grundmurat gott rykte för sin precision. Numera tillverkas även Tikkastudsarna i Riihimäki av Sako. Tikkas vapen skjuter väldigt bra och har ett mycket bra avtryckarsystem och skottfasta kikarfästen. Tikka T3 CTR är inget undantag utan tar snarare ytterligare ett steg mot extrem precision i ett standardvapen.

Långhållsskytte eller inte?

Frågan behöver inte vara så kontroversiell som den faktiskt är i dagsläget. Det borde vara en självklarhet för varje jägare att inte skjuta på oskadat vilt på längre avstånd än vad man klarar av. För att sedan förstå vad man klarar av är träningsskytte på längre avstånd på skjutbana och i terräng ett alldeles utmärkt hjälpmedel. Rent tekniskt är det inget stort problem att träffa en älg på 300 meter under förutsättning att man vet avståndet och klarar av att bedöma vilken vinkel som djuret har i förhållande till skytten. Den stora frågan är väl snarare: Är det nödvändigt att skjuta på sådana avstånd.

Tikka T3 CTR

CTR betyder Compact Tactical Rifle. Modellen är först och främst anpassad till den amerikanska marknaden. Taktiskt skytte är en skytteform som kommer från USA och är mycket populärt där. I detta skytte är långhållsskytte en betydande komponent. För att ytterligare anpassa Tikka T3 CTR har man valt ett 10-skottsmagasin som är detsamma som sitter i Sakos civila prickskyttegevär TRG. Underbeslaget är av aluminium och inte av plast som på standardvarianterna av T3. Det senare kanske inte har så mycket med marknadsinriktning att göra. Tikka har valt att gänga pipan i 5/8¨x24 UNEF som inte är så vanlig standard i Europa men vanlig i Nordamerika. Gängningen passar till ASE Utras dämpare som ingår i Jaguargruppens paketerbjudande. Studsaren levereras i två kalibrar, .308 Win eller .260 Rem. Kaliber .308 Win är välkänd och väl beprövad bland svenska jägare och behöver ingen närmare presentation. .260 Rem är mer ovanlig och kan beskrivas som en 308 Win-hylsa nedstrypt för att passa 6,5 mm-kulor. .260 Rem anses i USA vara ett bra alternativ för jakt i bergsterräng med lätta vapen. Kalibern kan laddas till klass 1.

Magasin

Magasinet kan laddas med 10 patroner vilket är bra om man ska skjuta på bana eller möjligen under drevjakter där skottillfällena kan bli många. För älgbaneskyttet eller vanlig svensk älgjakt känns det lite onödigt. Det stora magasinet tillför inget till studsarens utseende, snarare tvärtemot. Magasinet är lätt att fylla på och plundra. Fastsättningen verkar fungera väl och sitter längst fram på varbygeln. Underbeslaget med varbygel är tillverkat i aluminium. Magasinet är inte ljudlöst i fastsättningen utan skramlar betänkligt vilket kan vara irriterande.

Slutstycke och avtryckarmekanism

Slutstycket är Tikkas standard med två låsklackar, fjäderbelastad utdragare och utstötare av Sako typ. Slutstycket är teflonbelagt och gången är utmärkt. Slutstyckshandtaget är något längre och har större knopp än på tidigare modeller och ger bra grepp. Säkringen är inte den bästa som finns på marknaden men samtidigt inte sämre än många andra. Säkringen spärrar avtryckaren medan slagfjädern fortfarande är uppspänd. Avtryckarmekanismen från Sako kan justeras mellan 1 och 2 kilo vilket är fullt tillräckligt.

Låda

Tikka har släppt många varianter av T3 de senaste åren. Modellen är en av de vanligaste studsarmodellerna bland svenska jägare. Lådan är den gamla vanliga från tidigare modeller av T3. Lite kantig i designen men vridstyv och väl fungerande. Rekylklacken som tar upp kraften från mekanism till stock är en aluminiumplatta som griper in i ett fräst spår i lådan. En enkel men väl fungerande lösning.

Utmärkt precision

Tikka T3 CTR är ett precisionsinstrument av rang. Studsaren verkar fungera med det mesta i ammunitionsväg. Jag testade med Lapua, Norma och Sako med samma goda resultat. Sako Racehead och Sako Speedhead liksom Lapua FMJ sköt praktiskt taget hål i hål. Det var ett skott som öppnade upp träffbilden till 20 mm med Lapuaammunition. Norma Oryx klarade inte riktigt samma fina träffbild men 30 mm är ändå tillräckligt bra för all jakt. Ljuddämparen från finska ASE Utra som ingår i paketet fungerar utmärkt. Det är anmärkningsvärt hur väl den lilla dämparen tar bort rekyl och dämpar knallen. En korrekt monterad ljuddämpare bidrar enligt min åsikt alltid till bättre skytte och bättre precision.

Sammanfattning

Frågan är då vad Tikka T3 CTR tillför. Tikkas utbud av vapen för långhållsskytte innehåller sedan tidigare T3 Sporter, Varmint och Super Varmint så det finns redan varianter att välja på. Den här studsaren passar kanske den jägare som tycker om att övningsskjuta mycket på bana och kanske vill tävla i den alltmer populära fältskytteklassen med kikarsikte. För bänkskytteintresserade kan T3 CTR också vara ett alternativ. För den som ofta skidar efter toppfågel eller har möjligheter att jaga i öppna landskap kan Tikka T3 CTR vara ett alternativ, men den känns en aning lång och tung med monterat kikarsikte, benstöd och dämpare.