”Störning av jakt är ett brott som ska utredas”

Stockholm (JJ) – Det går inte att hänvisa till allemansrätten i det här fallet. Det säger socialdemokratiske talespersonen i jaktfrågor, riksdagsmannen Isak From, om aktivisterna som stör vargjägarna i Västmanland.

Isak From (s) jämför med ett fall i Västerbotten där polisen avvisade bärplockare som störde jakt. Foto: Riksdagen och Istock, fotomontage

Maskerade aktivister åker runt i jaktområdet i Kölstareviret och det upplever jägarna som både störande och obehagligt.

Aktivisterna berättar öppet på Facebook att deras ambition är att förhindra att vargar skjuts i den pågående licensjakten. Sedan dyker de upp maskerade i jaktområdet.

Jaktjournalen intervjuade på måndagen Jägareförbundets Gunnar Glöersen och Per Strömbäck vid polisen i Västmanland.

– Jag tycker att det är märkligt att polisen inte ingriper, säger Glöersen i Jaktjournalens webbradio.

Polisens Per Strömbäck svarar att polisutredning pågår. Men han hänvisar också till att det är svårt att avhysa människor från jaktområdet om de åberopar allemansrätten och rör sig i området utan att störa.

Hör webbradioinslaget här.

”Det är ett brott”

Just det faktum, att de ska förhindra jakten och att de uppträder maskerat menar Isak From är tillräckligt för att polisen skulle kunna avvisa dem från platsen.

– Ja, det tycker jag. Det är ett brott som ska utredas och som ska hamna i domstol. Om man stör en jakt är det egenmäktigt förfarande eller ofredande och det är brott. Det är jaktsabotage och man kan inte hänvisa till allemansrätten i det fallet, säger Isak From.

Han jämför med ett fall i Västerbotten, där ett jaktlag hade satt upp skyltar med budskapet att jakt pågick.

– Trots det åkte det in bärplockare i området och störde jakten. Då kunde polisen avvisa dem, för det var offentliggjort att jakt pågick, säger Isak From.

I fallet med vargjakten är den offentligt utlyst, menar Isak From. Länsstyrelsen berättar var och när den ska bedrivas och bifogar karta över jaktområdet.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser