”Störning av jakt är ett brott som ska utredas”

Stockholm (JJ) – Det går inte att hänvisa till allemansrätten i det här fallet. Det säger socialdemokratiske talespersonen i jaktfrågor, riksdagsmannen Isak From, om aktivisterna som stör vargjägarna i Västmanland.

Isak From (s) jämför med ett fall i Västerbotten där polisen avvisade bärplockare som störde jakt. Foto: Riksdagen och Istock, fotomontage

Maskerade aktivister åker runt i jaktområdet i Kölstareviret och det upplever jägarna som både störande och obehagligt.

Aktivisterna berättar öppet på Facebook att deras ambition är att förhindra att vargar skjuts i den pågående licensjakten. Sedan dyker de upp maskerade i jaktområdet.

Jaktjournalen intervjuade på måndagen Jägareförbundets Gunnar Glöersen och Per Strömbäck vid polisen i Västmanland.

– Jag tycker att det är märkligt att polisen inte ingriper, säger Glöersen i Jaktjournalens webbradio.

Polisens Per Strömbäck svarar att polisutredning pågår. Men han hänvisar också till att det är svårt att avhysa människor från jaktområdet om de åberopar allemansrätten och rör sig i området utan att störa.

Hör webbradioinslaget här.

”Det är ett brott”

Just det faktum, att de ska förhindra jakten och att de uppträder maskerat menar Isak From är tillräckligt för att polisen skulle kunna avvisa dem från platsen.

– Ja, det tycker jag. Det är ett brott som ska utredas och som ska hamna i domstol. Om man stör en jakt är det egenmäktigt förfarande eller ofredande och det är brott. Det är jaktsabotage och man kan inte hänvisa till allemansrätten i det fallet, säger Isak From.

Han jämför med ett fall i Västerbotten, där ett jaktlag hade satt upp skyltar med budskapet att jakt pågick.

– Trots det åkte det in bärplockare i området och störde jakten. Då kunde polisen avvisa dem, för det var offentliggjort att jakt pågick, säger Isak From.

I fallet med vargjakten är den offentligt utlyst, menar Isak From. Länsstyrelsen berättar var och när den ska bedrivas och bifogar karta över jaktområdet.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser