Stöd för hundjakt från björnåtel

Jägareförbundet jobbar för att ändra reglerna, så att det blir tillåtet att släppa björnhund vid åtel. - Det här är en regel som skapats för regelns egen skull, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Jägareförbundet.

Upptag med björnhund vid åtel skulle kunna förhindra att hona med ungar jagas. Det är ett av argumenten för att tillåta upptag vid åtel med björnhund. Foto: Istock

Jaktjournalen berättade på söndagen om björnjägaren Anders Lindkvist, som är kritisk till förbudet mot att släppa björhund vid åtel. Läs artikeln här.

Gunnar Glöersen tog upp saken vid det senaste mötet i Nationella rovdjursrådet. Det är ett rådgivande organ där Naturvårdsverket tar in synpunkter i genomförandet av den svenska rovdjurspolitiken. I rådet sitter representanter för Jägare, brukare, och bevarandeorganisationerna samt Viltskadecenter och länsstyrelserna.

Förbudet mot att släppa hund vid björnåtel infördes i och med att det åter blev möjligt för länsstyrelserna att ge tillstånd till åteljakt.

Jaktjournalen har inte nått ansvariga tjänstemän på Naturvårdsverket. De befinner sig på semester. Men Christer Pettersson, handläggare vid Naturvårdsverket, har tidigare i intervjuer sagt att argumentet för åteljakt är lugna och säkra skott mot björn, inte hundjakt.

”Bred majoritet”

– Det här är en regel som inte fyller någon funktion. Mitt intryck är att det finns en bred majoritet för att bestämmelsen ändras, så att det blir tillåtet att släppa hunden vid godkänd björnåtel. Jag uppfattade inte att någon vid mötet i Nationella rovdjursrådet uttryckte någon annan ståndpunkt, säger Gunnar Glöersen.

Bert Eriksson, jägare och naturbevakare och besiktningsman vid länsstyrelsen i Dalarna, gillar inte heller bestämmelsen att björnhundar inte får släppas vid åtel.

– Även om inte alla honor tar med sig sina ungar till åtlarna, finns det chans att man upptäcker att det handlar om en hona med unge och kan låta bli att jaga den. Ingen jägare vill skjuta en hona med unge, säger Bert Eriksson.

Hans resonemang bygger på att jägaren har en kamera vid åteln, även det förbjudet utan tillstånd.

– Det är samma sak med den bestämmelsen: Jag tycker att åtelkamera ska vara tillåtet för jägare, säger Bert Eriksson.

Gunnar Glöersen håller med:

– Sådana här regler skapar bara problem genom att de gör människor kriminella, säger Glöersen.

Verkningslös regel

Bert Eriksson pekar också på att förbudet mot att släppa björnhund vid åtel är helt verkningslöst – om björnhunden är duktig

– Har en björn rört sig i området kommer hunden att hitta spåret, även om det ligger mer än en kilometer bort. En duktig hund söker ut på sådana avstånd, säger Bert Eriksson.

Ett argument mot att släppa björnhund vid åtel,som Jaktjournalens utsände hört, är risken för att jägare väljer att jaga de största björnarna och att urvalet i jakten blir snett i förhållande till åldersstrukturen i björnstammen.

Det tror Gunnar Glöersen inte på.

– Jag tror inte att någon sitter och väntar på de riktigt stora björnarna. Däremot finns chansen att undvika jakt på honor med ungar, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser