Stöd för hundjakt från björnåtel

Jägareförbundet jobbar för att ändra reglerna, så att det blir tillåtet att släppa björnhund vid åtel. - Det här är en regel som skapats för regelns egen skull, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Jägareförbundet.

Upptag med björnhund vid åtel skulle kunna förhindra att hona med ungar jagas. Det är ett av argumenten för att tillåta upptag vid åtel med björnhund. Foto: Istock

Jaktjournalen berättade på söndagen om björnjägaren Anders Lindkvist, som är kritisk till förbudet mot att släppa björhund vid åtel. Läs artikeln här.

Gunnar Glöersen tog upp saken vid det senaste mötet i Nationella rovdjursrådet. Det är ett rådgivande organ där Naturvårdsverket tar in synpunkter i genomförandet av den svenska rovdjurspolitiken. I rådet sitter representanter för Jägare, brukare, och bevarandeorganisationerna samt Viltskadecenter och länsstyrelserna.

Förbudet mot att släppa hund vid björnåtel infördes i och med att det åter blev möjligt för länsstyrelserna att ge tillstånd till åteljakt.

Jaktjournalen har inte nått ansvariga tjänstemän på Naturvårdsverket. De befinner sig på semester. Men Christer Pettersson, handläggare vid Naturvårdsverket, har tidigare i intervjuer sagt att argumentet för åteljakt är lugna och säkra skott mot björn, inte hundjakt.

”Bred majoritet”

– Det här är en regel som inte fyller någon funktion. Mitt intryck är att det finns en bred majoritet för att bestämmelsen ändras, så att det blir tillåtet att släppa hunden vid godkänd björnåtel. Jag uppfattade inte att någon vid mötet i Nationella rovdjursrådet uttryckte någon annan ståndpunkt, säger Gunnar Glöersen.

Bert Eriksson, jägare och naturbevakare och besiktningsman vid länsstyrelsen i Dalarna, gillar inte heller bestämmelsen att björnhundar inte får släppas vid åtel.

– Även om inte alla honor tar med sig sina ungar till åtlarna, finns det chans att man upptäcker att det handlar om en hona med unge och kan låta bli att jaga den. Ingen jägare vill skjuta en hona med unge, säger Bert Eriksson.

Hans resonemang bygger på att jägaren har en kamera vid åteln, även det förbjudet utan tillstånd.

– Det är samma sak med den bestämmelsen: Jag tycker att åtelkamera ska vara tillåtet för jägare, säger Bert Eriksson.

Gunnar Glöersen håller med:

– Sådana här regler skapar bara problem genom att de gör människor kriminella, säger Glöersen.

Verkningslös regel

Bert Eriksson pekar också på att förbudet mot att släppa björnhund vid åtel är helt verkningslöst – om björnhunden är duktig

– Har en björn rört sig i området kommer hunden att hitta spåret, även om det ligger mer än en kilometer bort. En duktig hund söker ut på sådana avstånd, säger Bert Eriksson.

Ett argument mot att släppa björnhund vid åtel,som Jaktjournalens utsände hört, är risken för att jägare väljer att jaga de största björnarna och att urvalet i jakten blir snett i förhållande till åldersstrukturen i björnstammen.

Det tror Gunnar Glöersen inte på.

– Jag tror inte att någon sitter och väntar på de riktigt stora björnarna. Däremot finns chansen att undvika jakt på honor med ungar, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser