Stöd för hundjakt från björnåtel

Jägareförbundet jobbar för att ändra reglerna, så att det blir tillåtet att släppa björnhund vid åtel. - Det här är en regel som skapats för regelns egen skull, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Jägareförbundet.

Upptag med björnhund vid åtel skulle kunna förhindra att hona med ungar jagas. Det är ett av argumenten för att tillåta upptag vid åtel med björnhund. Foto: Istock

Jaktjournalen berättade på söndagen om björnjägaren Anders Lindkvist, som är kritisk till förbudet mot att släppa björhund vid åtel. Läs artikeln här.

Gunnar Glöersen tog upp saken vid det senaste mötet i Nationella rovdjursrådet. Det är ett rådgivande organ där Naturvårdsverket tar in synpunkter i genomförandet av den svenska rovdjurspolitiken. I rådet sitter representanter för Jägare, brukare, och bevarandeorganisationerna samt Viltskadecenter och länsstyrelserna.

Förbudet mot att släppa hund vid björnåtel infördes i och med att det åter blev möjligt för länsstyrelserna att ge tillstånd till åteljakt.

Jaktjournalen har inte nått ansvariga tjänstemän på Naturvårdsverket. De befinner sig på semester. Men Christer Pettersson, handläggare vid Naturvårdsverket, har tidigare i intervjuer sagt att argumentet för åteljakt är lugna och säkra skott mot björn, inte hundjakt.

”Bred majoritet”

– Det här är en regel som inte fyller någon funktion. Mitt intryck är att det finns en bred majoritet för att bestämmelsen ändras, så att det blir tillåtet att släppa hunden vid godkänd björnåtel. Jag uppfattade inte att någon vid mötet i Nationella rovdjursrådet uttryckte någon annan ståndpunkt, säger Gunnar Glöersen.

Bert Eriksson, jägare och naturbevakare och besiktningsman vid länsstyrelsen i Dalarna, gillar inte heller bestämmelsen att björnhundar inte får släppas vid åtel.

– Även om inte alla honor tar med sig sina ungar till åtlarna, finns det chans att man upptäcker att det handlar om en hona med unge och kan låta bli att jaga den. Ingen jägare vill skjuta en hona med unge, säger Bert Eriksson.

Hans resonemang bygger på att jägaren har en kamera vid åteln, även det förbjudet utan tillstånd.

– Det är samma sak med den bestämmelsen: Jag tycker att åtelkamera ska vara tillåtet för jägare, säger Bert Eriksson.

Gunnar Glöersen håller med:

– Sådana här regler skapar bara problem genom att de gör människor kriminella, säger Glöersen.

Verkningslös regel

Bert Eriksson pekar också på att förbudet mot att släppa björnhund vid åtel är helt verkningslöst – om björnhunden är duktig

– Har en björn rört sig i området kommer hunden att hitta spåret, även om det ligger mer än en kilometer bort. En duktig hund söker ut på sådana avstånd, säger Bert Eriksson.

Ett argument mot att släppa björnhund vid åtel,som Jaktjournalens utsände hört, är risken för att jägare väljer att jaga de största björnarna och att urvalet i jakten blir snett i förhållande till åldersstrukturen i björnstammen.

Det tror Gunnar Glöersen inte på.

– Jag tror inte att någon sitter och väntar på de riktigt stora björnarna. Däremot finns chansen att undvika jakt på honor med ungar, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser