Stöd för hundjakt från björnåtel

Jägareförbundet jobbar för att ändra reglerna, så att det blir tillåtet att släppa björnhund vid åtel. - Det här är en regel som skapats för regelns egen skull, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Jägareförbundet.

Upptag med björnhund vid åtel skulle kunna förhindra att hona med ungar jagas. Det är ett av argumenten för att tillåta upptag vid åtel med björnhund. Foto: Istock

Jaktjournalen berättade på söndagen om björnjägaren Anders Lindkvist, som är kritisk till förbudet mot att släppa björhund vid åtel. Läs artikeln här.

Gunnar Glöersen tog upp saken vid det senaste mötet i Nationella rovdjursrådet. Det är ett rådgivande organ där Naturvårdsverket tar in synpunkter i genomförandet av den svenska rovdjurspolitiken. I rådet sitter representanter för Jägare, brukare, och bevarandeorganisationerna samt Viltskadecenter och länsstyrelserna.

Förbudet mot att släppa hund vid björnåtel infördes i och med att det åter blev möjligt för länsstyrelserna att ge tillstånd till åteljakt.

Jaktjournalen har inte nått ansvariga tjänstemän på Naturvårdsverket. De befinner sig på semester. Men Christer Pettersson, handläggare vid Naturvårdsverket, har tidigare i intervjuer sagt att argumentet för åteljakt är lugna och säkra skott mot björn, inte hundjakt.

”Bred majoritet”

– Det här är en regel som inte fyller någon funktion. Mitt intryck är att det finns en bred majoritet för att bestämmelsen ändras, så att det blir tillåtet att släppa hunden vid godkänd björnåtel. Jag uppfattade inte att någon vid mötet i Nationella rovdjursrådet uttryckte någon annan ståndpunkt, säger Gunnar Glöersen.

Bert Eriksson, jägare och naturbevakare och besiktningsman vid länsstyrelsen i Dalarna, gillar inte heller bestämmelsen att björnhundar inte får släppas vid åtel.

– Även om inte alla honor tar med sig sina ungar till åtlarna, finns det chans att man upptäcker att det handlar om en hona med unge och kan låta bli att jaga den. Ingen jägare vill skjuta en hona med unge, säger Bert Eriksson.

Hans resonemang bygger på att jägaren har en kamera vid åteln, även det förbjudet utan tillstånd.

– Det är samma sak med den bestämmelsen: Jag tycker att åtelkamera ska vara tillåtet för jägare, säger Bert Eriksson.

Gunnar Glöersen håller med:

– Sådana här regler skapar bara problem genom att de gör människor kriminella, säger Glöersen.

Verkningslös regel

Bert Eriksson pekar också på att förbudet mot att släppa björnhund vid åtel är helt verkningslöst – om björnhunden är duktig

– Har en björn rört sig i området kommer hunden att hitta spåret, även om det ligger mer än en kilometer bort. En duktig hund söker ut på sådana avstånd, säger Bert Eriksson.

Ett argument mot att släppa björnhund vid åtel,som Jaktjournalens utsände hört, är risken för att jägare väljer att jaga de största björnarna och att urvalet i jakten blir snett i förhållande till åldersstrukturen i björnstammen.

Det tror Gunnar Glöersen inte på.

– Jag tror inte att någon sitter och väntar på de riktigt stora björnarna. Däremot finns chansen att undvika jakt på honor med ungar, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Jessica plåtade den vita älgen – igen

Munkedal (JJ) 24-åriga Jessica Hemlin har blivit berömd för sina möten med den vita och ståtliga älgtjuren i Munkedal. På måndagen var det dags igen - älgen dök upp alldeles utanför Jessicas hem och lät sig fotograferas.

Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Unge till världskänt lejon dödad

Zimbabwe (JJ) En unge till den världskände lejonhannen Cecil har skjutits av en okänd troféjägare i Zimbabwe. Den sexårige hannen Xanda dödades den 7 juli och mötte därmed samma öde som sin far.

683 000 kronor för sälskador

Sotenäs (JJ) 20 fiskare i Västra Götaland får dela på 683 000 kronor från Länsstyrelsen för skador som sälar orsakat på både fiskeredskap och fångst under 2016.

Annonser