Sörmländska mufflonflockar utslagna av vargar

Sörmland (JJ) Flocken av vargar och varghybrider slog ut en hel lokal population av mufflonfår norr om Katrineholm i Sörmland. – Samma sak hände i Sjundareviret, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Två lokala bestånd av muffolnfår har slagits ut av varg och varghybrider i Sörmland. Foto: Istock

Innan vargarna kom till Sörmland och bildade revir med centrum i trakterna av Bie norr om Katrineholm, fanns det mufflonfår i området.

– När vargarna slog sig ned i kring Bie förra hösten fanns det ett par hundra djur i mufflonflocken strax öster om Bie. De rapporter jag fått är att mufflonfåren försvunnit helt och hållet, säger Anders Nilsson.

Icke önskvärd art

En mindre grupp av mufflon har också funnits en halvmil bort och av dem har lokala jägare sett en handfull djur.

Mufflonfår är inte en inhemsk art i Sverige och det innebär att de får jagas året om.

– Det är en icke önskvärd art i Sverige och det finns det ingen jakttid på dem. De får skjutas året om. Men nu har det varit ett antal gårdar där man tyckt att de varit trevliga att ha och därför har man pysslat om dem, säger Anders Nilsson.

Det har förekommit en del skyddsjaktsärenden på mufflonfår i Sörmland efter att de ställt till lokala skogsskador.

Samma sak i Sjundareviret

Det är dock vargar och hybridiserade avkommor som slagit ut lokala populationer. Anders Nilsson berättar att precis samma sak hände i Sjundareviret, där det fanns en stark lokal stam av mufflonfår. På ungefär ett år var den lokala populationen utslagen av vargarna.

– Det verkar som att vargen aktivt söker upp mufflonpopulationer. När de drar runt i landskapet och stöter på mufflonfår så blir de kvar i området, säger Anders Nilsson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser