Snörik vinter hotar höstens björnjakt i Norrbotten

Norrbotten (JJ) Både Jägareförbundet och länsstyrelsen befarar att höstens björnjakt i Norrbotten kan vara i fara. – Redan nu har man startat skyddsjakt på björnar i renområdena. Det är risk för att det blir samma situation som i fjol, säger Björn Sundgren på Jägareförbundet.

Den snörika vintern hotar höstens licensjakt på björn i vårt nordligaste län. Bild: Hitta.se och Gettyimages

2017 blev det ingen licensjakt på björn i vårt nordligaste län. Under våren fälldes hela 42 björnar, åtta procent av stammen, i skyddsjakter och länsstyrelsen såg inget utrymme för licensjakt.

Redan har en skyddsjakt på björn beviljats i år och i jägarkretsar är man oroade över att licensjakten på björn kan bli stoppad även i år.

– Med tanke på hur mycket snö vi fortfarande har kvar, och att renarna börjat kalva, är det risk för att det blir samma situation igen. Länsstyrelsen prioriterar skyddsjakt före licensjakt, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

Anna Danell på länsstyrelsen är inne på samma linje, att licensjakt på björn är i fara i år igen i Norrbotten.

– Ja, risken finns eftersom vi har så mycket snö, säger Anna Danell.

Flera förvaltningsområden?

Jägareförbundet har föreslagit att dela in Norrbotten i flera förvaltningsområden.

– Då skulle kustområdena kunna jaga björn utan att bry sig om hur skyddsjakten bedrivs i renområdena. Länsstyrelsen har inte tagit något beslut i frågan, säger Björn Sundgren.

Länsstyrelsen kommer att ta ställning till Jägareförbundets förslag i samband med upprättandet av förvaltningsplaner för björn.

Det låter dock inte på Anna Danell på länsstyrelsen som att Jägareförbundets förslag kan ändra förutsättningarna för licensjakt på björn i Norrbotten.

Kalvningsområden

– En väldigt stor del av länet är kalvningsområden för ren, i och med att vi också har skogssamebyar och koncessionssamebyar i skogsområdena. Vi har en annan sits än de andra renskötsellänen som bara har kalvningsområden i fjällvärlden, säger Anna Danell.

På det här sättet försvinner ett värdefullt jaktbart vilt i Norrbotten helt som byte i licensjakt. Hur ser du på det?

– Det är inte vårt syfte med skyddsjakten, att licensjakten ska försvinna. Men vi kan inte ta bort rättigheten att ansöka om skyddsjakt, om man utsätts för skada, svarar Anna Danell.

Hon menar att idealet vore att ha licensjakt på höstarna och att det skulle räcka i björnförvaltningen.

– Skyddsjakt är inte en förvaltningsmetod för oss. Men bedöms det finnas risk för allvarlig skada, och jakten inte hotar gynnsam bevarandestatus, har vi inte möjlighet att säga nej, säger Anna Danell.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser