Så blir du en bättre hagelskytt – Del 2

När väl ett korrekt hagelanlägg sitter hyfsat är det dags att gå över till själva skyttet. Och eftersom vi tränar på banan för att bli bättre jaktskyttar bör man träna på realistiska moment. Det viktigaste är att man fixar duvor som flyger såväl åt vänster eller höger som rakt in eller ifrån. Se filmen när Olof Olofsson, Susegården demonsterar tekniken.

När väl anlägget sitter som de ska är det bara att börja nöta på lerduvorna.

Det fina med träningen är att du kan kalla på en lerduva och se dess bana innan du gör dig klar och laddar bössan. Olof Olofsson, instruktör på Susegårdens skjutskola berättar att man i likhet med anlägget kan skala ner skyttet i ett fåtal beståndsdelar.

Det gäller att fokusera på duvan. När ser du den klart och tydligt för första gången? Det är mot den här punkten du ska rikta ditt vapen. Däremot ska din fotställning stå i riktning mot den punkt du tänkt skjuta duvan.

En skottsekvens består av ett anlägg, en sving och ett skott. Det är viktigt att svingrörelsen blir parallell med duvans rörelse. Kommer duvan in mot din vänstra axel (högerskytt) får du vrida dig och sänka din högersida. Det omvända gäller om duvan kommer in mot din högra axel.

Anledningen till detta är att svingen måste följa duvans tänkta linje. Vrider du inte in kroppen kommer svingen att tvingas neråt och duvan bommas eftersom du skjuter under duvan.

Framförhållning och hagelsvärmar

Var ska jag hålla för att få duvan? Ni har säkert hört frågan eller kanske till och med ställt den. Det här med framförhållning är ingen exakt vetenskap. Men man kan utgå ifrån ”större framförhållning ju längre håll och ju snabbare duva”. Detta är något man får prova sig fram till och man bör därför inte börja med att skjuta på riktigt snabba duvor på långt håll.

Hagelsvärmen som skjuts iväg mot målet har en avlång form. Med andra ord kan du träffa duvan med svärmens framkant, men duvan kan också flyga in i svärmen någonstans mellan svärmens framkant och bakkant. Detta betyder att du kan träffa en duva med viss variation i framförhållningen. Tänk att duvan träffar svärmen i stället för tvärtom.

Vänster eller höger

Under skytteträningen på Susegården görs en intressant observation av något som kan beskrivas som ”upplevd framförhållning”. Detta sker när jag alternerar vänster- och högerduvor.

Eftersom jag skjuter med båda ögonen öppna ser jag duvan som kommer från vänster bättre än den som kommer från höger (det omvända gäller för dig som är vänsterskytt och använder båda ögonen för att följa målet).

När jag går förbi duvan som rör sig åt höger och ska avfyra trycker jag av när jag upplever att framförhållningen är densamma som på duvan som flyger åt vänster.

Följden blir då bom eftersom jag inte gått förbi tillräckligt långt. Anledningen är att jag ser hela framförhållningen tydligare på den här duvan. Spången skymmer inte vänsterögat. Automatiskt vill jag ha lika mycket luft åt båda hållen och utgår från det jag ser.

Med kännedom om denna illusion och ett litet extra gap innan jag trycker av sitter skottet.

Tre utmärkta grundduvor att träna på. Ikommande vänster axel. Inkommande framifrån, och inkommande höger axel. Notera den förändrade kroppspositionen.

Tre utmärkta grundduvor att träna på. Inkommande vänster axel. Inkommande framifrån och inkommande höger axel. Notera den förändrade kroppspositionen.

Dubbléer

Majoriteten av hagelgevär har som bekant plats för flera patroner. Att träna på skottdubbléer är därför mycket bra träning. Det är nu du tränas i att snabbt hitta till en ny grundposition mellan skotten. Tänk igenom upplägget innan du kallar på duvorna.

Enligt Olof Olsson finns det tre mycket användbara grundduvor. Lär man sig behärska dessa kan tekniken appliceras på de allra flesta andra situationer.

De tre duvorna består av en rakt hög inkommande duva, en hög inkommande duva med riktning åt höger och en hög inkommande duva med riktning åt vänster.

Genom att träna på dessa tre duvor växelvis, och gärna med en kamrat som godtyckligt varierar mellan duvorna, lär du dig att snabbt positionera om dig mellan skotten. Det är nyckeln till framgången.

Oavsett om anlägget är nog så bra kommer den andra duvan sannolikt att bommas om du inte har klivit över i rätt position och genomfört anlägget och svingen med samma fokus på mål som i det första skottet.

Markmål sticker ut

För mig som stövarjägare gav träning på markmål ny input. Att nypa den där haren som kommer skuttande i sakta mak på vägen, eller som kanske till och med stannat till och lyssnar på hunden, är inte jättesvårt.

Träning på snabba markmål från sidan, så kallad rabbit, resulterade dock i rätt många bommar över (?!) duvan. De fyra första skotten låg helt rätt i framförhållning men var alla placerade strax över duvan.

Anlägget var rätt så vad beror detta på? Enligt Olof Olofsson skiljer sig kolven åt från markmålsvapen och traditionella hagelvapen för fågel (undertecknads SKB). Har man en skjutriktning neråt måste man kompensera överslaget och se mer av målet ovanför pipan.

En snabb korrigering i höjdled så var det slutbommat.

Ut och skjut

Sammanfattningsvis är det bara att konstatera att korrigering av teknik i kombination med träning ger resultat direkt. Det är en fantastisk känsla att gå från upprepade bomskott till i alla fall bitvis kärnträffar på bara ett par timmars träning.

Nu återstår det att se hur kunskaperna förvaltas. Skyttefärdigheten är ju oavsett om det rör sig om hagelskytte eller kulskytte en färskvara, så det är bara att nöta på. Se till att dra till din lokala skjutbana nu. Och behöver du fila på tekniken, tveka inte att fråga någon duktig skytt om hjälp, eller gå en kurs.

Annons
0 kommentarer

AKTUELLT

Sänkt fällavgift på älg i Dalarna

Falun (JJ) Viltförvaltningsdelegationen i Dalarna har beslutat att sänka fällavgiften på älg. Fällavgiften på vuxna älgar sänks från 600 till 500 kronor. Avgiften för årskalvar ligger kvar på 100 kronor.

Vinn Vargjakt-DVD

Ta chansen att delta i utlottningen av vårens stora jaktfilmssnackis, Svensk Vargjakt Nr 2. Jaktjournalen sitter på ett gäng DVD-exemplar.

Grillad kotlettrad av vildsvin

  Vildsvinskött på grillen är aldrig fel. En utskuren benfri kotlettrad, lite marinad och en god potatissallad är allt som behövs för en riktigt god middag. Självklart är köttet trikintestat och styckat efter konstens alla regler. 4 portioner: 600 g utskuren kotlettrad av vildsvin Potatissallad: 600 g kokt potatis 5 msk olivolja 3 msk vitvinsvinäger

Så många renkalvar tar björnarna

Kungsbacka (JJ) Björnens betydelse för renskötseln är omtvistad, bland annat för att det har gjorts så få vetenskapliga studier. Nu visar en avhandling från SLU omfattningen av de problem som björnen skapar på kalvningslandet

Viltkött – inget fusk

Matfusket i Sverige och övriga världen ökar för varje år. Datumstämplar uppdateras och varor packas om för att hamna ute i livsmedelsbutikernas diskar igen. Trots att det egentligen inte borde säljas. Tur vi jägare har förstklassigt viltkött!

Mys i jaktkojan

Jaktkojan kan nästan liknas vid en omsorgsfull moder. När barnet varit ute och lekt hela dagen, blivit blött, kallt och trött, tar hon emot det i sin varma och trygga famn och ger det torra kläder, mat och en varm säng att krypa ner i.

Jaguar Ultra Light

Jaguargruppen har i sitt utbud ett intressant kombivapen som tillverkats av italienska F.A.I.R.. En kombi kan vara ett alternativ till drömmen om en drilling när man har behov av en kulpipa. Jaguar Ultra Light har två hagelkalibrar och ett flertal kulkalibrar från klass 3 till 1.

Annonser