Rovdjurspolitiken på väg att spåra ur på allvar

Den svenska rovdjurspolitiken är på väg att spåra ur på allvar. Vandringssägnerna sprider sig som en löpeld på Facebook och till och med journalister och polis och åklagare rusar med i den yra opinionen.

Myndigheter och media styrs av fejknyheter och den opinion som piskas upp på Facebook. Den svenska rovdjurspolitiken urartar. Foto: Istock/fotomontage

Stora delar av värnarkåren är helt resistent mot fakta. Läser de ett inlägg på Facebook, där man påstår att solen kommer att slockna om inte Sverige inrättar en isolerad stam av ryska vargar, så tar de det för sanning.

Jag blev uppringd av en kattägande kvinna en sen kväll.

– Varför skriver ni så mycket negativt om vargen? frågade hon.

– Det finns inget positivt att rapportera om den, svarade jag.

– Ja, men här har ni skrivit att vargen tog en katt. Det är ju inte sant, fortsatte kvinnan.

– I alla fall enligt människor som bevittnade händelsen och har berättat det för länsstyrelsens personal. Det är väl dokumenterat att vargar kan specialisera sig på tamkatter, svarade jag.

– Det fattar du väl själv, att en varg inte kan ta en katt, som springer hur som helst. Och vargen är viktig för balansen i naturen, malde kvinnan på innan jag valde att avsluta samtalet.

Pinsam stämning på radiostationen

Jag vet att det var ytterst dämpad och pinsam stämning på Sveriges Radio Värmland när stationen för en tid sedan publicerade en riktig fejknyhet. En anonym uppgiftslämnare hade sett två män lasta in en vargfälla i en bil.

Sannolikt var det i själva verket en mårdfälla. Alla beskrivningar av platsen där den ska ha stått, lådan som slagjärnen sätts i, det lockande rådjursskinnet, pekade på att det var just en mårdfälla.

Jägareförbundets rovdjursansvarige, Gunnar Glöersen, erbjöd sig att titta på bilderna som P4 Värmlands reporter hade, för att ge ett utlåtande om vad det kunde vara för fälla. Detta för att radiostationen skulle slippa en pinsam fejknyhet.

Glöersen fick aldrig se bilderna utan radiostationen publicerade istället nyheten utan att kolla. Sedan tvingades man backa och försökte förklara fejknyheten med att den i själva verket handlade om att polisen inte ville ta upp en anmälan.

Hysterin i Sjundareviret

En man som bor i vargrevir och har haft upprepade vargbesök runt gården går beväpnad på morgonpromenaden med hundarna. När en varg dyker upp och är på väg att ta en hund skjuter han vargen.

Det får åklagaren till att mannen varit ute på illegal vargjakt. Frågan är hur stor sannolikheten är att medvetet locka till sig en varg? Framförallt, hur stor är sannolikheten att kunna freda sin hund om man inte har vapen med sig?

Hysterin i Sjundareviret, där händelsen inträffade, startade när det beslutades om skyddsjakt i området. Extrema vargvärnare polisanmälde att det var illegal jakt på gång då vargdödade får lagts vid vägen som går förbi den drabbade gården, i väntan på kadavertransport.

Länsstyrelsen polisanmälde att fårägaren inte hade rovdjursstängsel och en påse kött, sannolikt utlagd av någon vargvän som ville mata vargarna, blev föremål för ingående polisutredning.

Vi kan skönja ett mönster

Nu är mannen som skyddade sin hund och sköt vargen frikänd i Tingsrätten. Han är lika oskyldig som de fem män som påstods ha varit ute på vargjakt utanför Lillhärdal, trots att det inte ens fanns en död varg. Stämningen i det senare fallet piskades upp av nitiska tjänstemän på länsstyrelsen som var övertygade om att det pågick illegal jakt, och poliser som tyckte att det verkade misstänkt att delta i demonstrationer mot vargpolitiken och ha vargkritiska klistermärken på sin bil.

Vi börjar skönja ett mönster där till och med etablerade medier sprider rena skrönor som tas på fullaste allvar av vargvännerna, övertaggade tjänstemän på länsstyrelser och polis och åklagare.

Vi börjar skönja ett mönster där oskyldiga människor får utstå utredningar i åratal eftersom hela deras liv ska rotas igenom i jakten på bevis för illegal vargjakt.

Vi börjar skönja ett mönster där fejknyheter styr hur media och myndigheter agerar.

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser