Reportage från byarna där vargar jagar tamdjur

Hedemora (JJ) Jaktjournalen har pejlat stämningen i byarna där vargarna de senaste dygnen dödat tamdjur. Oacceptabelt och oroande, tycker byborna som nu hoppas på skyddsjakt och som vi intervjuar i webbradio.

Henry Mattssons värdefulla avelsbagge blev vargarnas rov. Foto: Mikael Moilanen

En sällskapshund och tre får har dödats. Hästar har jagats i sin hage. Små barn har ensamma kommit så nära som fem meter från varg.

– Det känns inte alls bra, det är oroväckande, säger Per Möllersten i Jaktjournalens webbradio.

Hör hästägaren, fårägaren, jägare och andra bybor från det böljande kulturlandskapet alldeles nära Hedemora centrum.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

En skylt utefter byvägen.

Anders Andersson är orolig för att hästarna ska få panik och skada sig.

En hare betar 50 meter från platsen där Henry Mattssons avelsbagge fick inälvorna utslitna av vargar.

Tamdjuren lever farligt i byarna nära Hedemora.

Jägaren Mikael Nordin såg vargen i byn även på onsdagen, alldeles innan Jaktjournalen träffade honom.

Vargarna jagar bland husen i det böljande kulturlandskapet.

Per Möllersten tycker att vargarnas närvaro är oroväckande.

 

 

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser