Protesterar mot statens insatser vid vargattacker

Stockholm (JJ) Svenska fåravelsförbundet fortsätter sin protest mot samhällets sätt att hantera vargattacker som inträffar vid fårgårdar. Den 14 juni hålls en manifestation i Stockholm.

Svenska fåravelsförbundet planerar en manifestation med anledning av vargattacker mot fårgårdar. Foto: Gettyimages

Förbundet agerar bland annat med anledning av attackerna på Molstabergs gård, där fårägarna beslutat lägga ned verksamheten efter den senaste attacken som dödade uppemot 65 får.

Tidningen ATL berättar att Svenska fåravelsförbundet söker polistillstånd att arrangera en manifestation i Stockholm den 14 juni klockan 11. Den exakta platsen är ännu inte klar.

En namninsamling pågår och planen är att den ska överlämnas till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht eller någon annan representant för Regeringen.

Vill att staten tar ansvar

– Vi vill skapa en dialog. Vi vill berätta om vad som behövs för att fårnäringen överhuvudtaget ska kunna finnas kvar. Som det är nu försvårar myndigheterna för oss, exempelvis när man inte godkänner skyddsjakt på varg och när man diskuterar om att man ska sänka ersättningen från länsstyrelsen för djur som blir rivna av rovdjur. Vi vill att staten ska ta sitt ansvar och betala ut full ersättning för sargade och rivna får, säger Svenska Fåravelsförbundets Claudia Dillman till ATL.

Hon pekar på att det är en fråga om biologisk mångfald i det betade markerna – och en förutsättning för ängar och öppet landskap.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser