Problem med vargvästarna Wolf Proof: ”Funkar inte”

Dalarna (JJ) Bert Eriksson i Långshyttan är besviken på vargvästen Wolf Proof. – Jag har använt två västar och båda två har gått sönder. Jag har också kontakt med ytterligare sju jägare som har västar som inte fungerar, berättar Bert Eriksson.

Två elvästar har slutat fungera för jägaren Bert Eriksson i Långshyttan. Foto: Privat

Wolf Proof är en elväst med ett uppladdningsbart batteri. Tanken är att en varg som ger sig på en jakthund och biter i västen ska få en kraftig och avskräckande stöt.

Bert Eriksson köpte sin väst hösten 2015. Han tycker att västen är smidig och bra, men elkonstruktionen har inte fungerat.

– En lampa lyste grönt och då trodde jag att västen fungerade. Men inför säsongen 2017 fick jag berättat för mig att man kunde testa västen genom att trycka en penna mot någon av elledningarna. Det visade sig att västen inte funkade, berättar Bert Eriksson.

Två trasiga västar

Han betalade 8 850 kronor för elvästen och fick 3 500 kronor i bidrag från länsstyrelsen.

Han vände sig till företaget som säljer Wolf Proof och fick veta att västen inte gick att reparera. Bert erbjöds i stället en utbytesväst till rabatterat pris.

– Det var en demoväst men den västen fungerar inte heller, konstaterar Bert Eriksson.

Sedan hans bekymmer med elvästen började har Bert kommit i kontakt med ytterligare sju jägare som har västar som inte fungerar.

Länsstyrelse utreder saken

Bert Eriksson jobbar som spårare och besiktningsman på länsstyrelsen i Dalarna. Där har man uppmärksammats på problemen och försöker nu kartlägga i hur stor omfattning västarna går sönder.

– Vi har beviljat bidrag till 69 elvästar av märket Wolf Proof sedan 2015. Ansökningstiden för i år gick ut 15 november. Nu ska vi utreda saken och se om vi fortsätter betala ut bidrag till de här västarna kommande år, berättar Regina Gentsch, vilthandläggare på länsstyrelsen i Dalarna.

”Utvecklingsväst”

Ture Sundqvist har uppfunnit elvästen Wolf Proof och hittills sålt 350 västar. Han säger till Jaktjournalen att det är ett fåtal västar som gått sönder.

– Det här är en utvecklingsväst ännu så länge. Vi försöker hitta material som ska stoppa för väta, kyla och snö, hundar som badar och pinnar och stenar. Det är en väldig påfrestning på en väst, säger Ture Sundqvist.

Han framhåller att hans verksamhet är liten och att han kämpar med en begränsad budget i utvecklingsarbetet med västen.

– Har man inte en plånbok full med en massa miljoner, så att man kan gå in och beställa det material man vill ha, måste man hålla sig till vad som finns på marknaden. Vi ägnar 24 timmar per dygn för att hitta bättre material och göra tester, säger Ture Sundqvist.

Han säger att garantitiden är ett år och uppmanar Bert Eriksson att skicka in sin demoväst för felsökning.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser