Problem med vargvästarna Wolf Proof: ”Funkar inte”

Dalarna (JJ) Bert Eriksson i Långshyttan är besviken på vargvästen Wolf Proof. – Jag har använt två västar och båda två har gått sönder. Jag har också kontakt med ytterligare sju jägare som har västar som inte fungerar, berättar Bert Eriksson.

Två elvästar har slutat fungera för jägaren Bert Eriksson i Långshyttan. Foto: Privat

Wolf Proof är en elväst med ett uppladdningsbart batteri. Tanken är att en varg som ger sig på en jakthund och biter i västen ska få en kraftig och avskräckande stöt.

Bert Eriksson köpte sin väst hösten 2015. Han tycker att västen är smidig och bra, men elkonstruktionen har inte fungerat.

– En lampa lyste grönt och då trodde jag att västen fungerade. Men inför säsongen 2017 fick jag berättat för mig att man kunde testa västen genom att trycka en penna mot någon av elledningarna. Det visade sig att västen inte funkade, berättar Bert Eriksson.

Två trasiga västar

Han betalade 8 850 kronor för elvästen och fick 3 500 kronor i bidrag från länsstyrelsen.

Han vände sig till företaget som säljer Wolf Proof och fick veta att västen inte gick att reparera. Bert erbjöds i stället en utbytesväst till rabatterat pris.

– Det var en demoväst men den västen fungerar inte heller, konstaterar Bert Eriksson.

Sedan hans bekymmer med elvästen började har Bert kommit i kontakt med ytterligare sju jägare som har västar som inte fungerar.

Länsstyrelse utreder saken

Bert Eriksson jobbar som spårare och besiktningsman på länsstyrelsen i Dalarna. Där har man uppmärksammats på problemen och försöker nu kartlägga i hur stor omfattning västarna går sönder.

– Vi har beviljat bidrag till 69 elvästar av märket Wolf Proof sedan 2015. Ansökningstiden för i år gick ut 15 november. Nu ska vi utreda saken och se om vi fortsätter betala ut bidrag till de här västarna kommande år, berättar Regina Gentsch, vilthandläggare på länsstyrelsen i Dalarna.

”Utvecklingsväst”

Ture Sundqvist har uppfunnit elvästen Wolf Proof och hittills sålt 350 västar. Han säger till Jaktjournalen att det är ett fåtal västar som gått sönder.

– Det här är en utvecklingsväst ännu så länge. Vi försöker hitta material som ska stoppa för väta, kyla och snö, hundar som badar och pinnar och stenar. Det är en väldig påfrestning på en väst, säger Ture Sundqvist.

Han framhåller att hans verksamhet är liten och att han kämpar med en begränsad budget i utvecklingsarbetet med västen.

– Har man inte en plånbok full med en massa miljoner, så att man kan gå in och beställa det material man vill ha, måste man hålla sig till vad som finns på marknaden. Vi ägnar 24 timmar per dygn för att hitta bättre material och göra tester, säger Ture Sundqvist.

Han säger att garantitiden är ett år och uppmanar Bert Eriksson att skicka in sin demoväst för felsökning.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser