”Pinsamt – jag hade fel om vargräkningen”

Grimsö (JJ) Grimsös vetenskapligt ansvarige, Henrik Andrén, ändrar sig om vargmatematiken. – Det är pinsamt men jag hade fel, säger Andrén.

Jaktjournalen rapporterade tidigare i veckan om de skilda åsikterna kring hur vargstammen ska beräknas. Vargforskare Guillaume Chapron har föreslagit att alla familjegrupper ska tas gånger åtta.

Idag används siffran tio för alla vargrevir med årsvalpar. Jägareförbundet varnar för att vargstammen då i ett slag skulle minska 15-20 procent, speciellt om avstämningen ska göras precis innan valparna föds.

Henrik Andrén sa i början av veckan att skillnaden inte blir så dramatisk. Men nu har han läst Chaprons förslag ordentligt och ändrat uppfattning.

”Rätt så stor skillnad”

– Tanken är att avstämningen ska göras 1 december och då blir skillnaden ganska stor, om man jämför med dagens sätt att räkna. Tar man vinterns 43 familjegrupper gånger tio blir det 430 vargar. Tar man med även revir där det fötts valpar tidigare, men där årsvalpar inte kunnat konstateras, blir det 46 familjegrupper gånger åtta. Det blir 368 vargar och det är rätt så stor skillnad, säger Henrik Andrén.

Naturvårdsverket väntar nu på en vetenskaplig rapport från norska forskare, som ska ge svar på vilken omräkningssiffra som är mest relevant att använda.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser