Överväger vargjakt i annat värmlandsrevir

Värmland (JJ) Endast två vargar har påträffats i reviret Vimyren, där vargjakten startar den 2 januari och det är tänkt att sex vargar får skjutas. Nu grubblar länsstyrelsens personal på om det är möjligt att flytta jakt till ett annat revir.

Länsstyrelsens fältpersonal har letat i Vimyrenreviret och funnit spår efter två vargar. Från början var hypotesen att det var alfahanen och en av hans fjolsårsavkommor som gick tillsammans.

Så är det inte.

– Vi har fått DNA-svar och det visar sig att det är en helt ny hane som går tillsammans med en fjolsårsvalp, berättar naturbevakare Per Larsson.

Värmland är så gott som täckt av vargrevir och andemeningen i beslut i Riksdagen har varit att vargstammen ska minskas i de hårdast drabbade områdena.

Vinterns vargjakt omfattar sex vargar i Värmland. Men det finns det alltså inte i Vimyren.

”Inte så enkelt”

Därför har det exempelvis höjts röster för att länsstyrelsen skall fördela vargjakt till Rackstadreviret. Där har vargarna satt i system att dräpa jakthundar och fyra vargar har skjutits i skyddsjakt. Det återstår dock vargar i Rackstadområdet.

Jaktjournalen når landshövding Kenneth Johansson, som befinner sig på semester.

– Vi beaktar önskemålen om vargjakt i något annat revir, men det är inte så enkelt som det kan verka. Vi jobbar med frågan just nu och hoppas kunna sätta ned foten och komma med ett besked efter helgerna, säger Kenneth Johansson.

Vad är det som inte är enkelt med att besluta om vargjakt i något annat revir?

– Det finns en lång rad med anledningar, men jag står så till att jag inte kan dra dem just nu. Vi återkommer med besked efter helgerna, svarar Kenneth Johansson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser