Överväger vargjakt i annat värmlandsrevir

Värmland (JJ) Endast två vargar har påträffats i reviret Vimyren, där vargjakten startar den 2 januari och det är tänkt att sex vargar får skjutas. Nu grubblar länsstyrelsens personal på om det är möjligt att flytta jakt till ett annat revir.

Länsstyrelsens fältpersonal har letat i Vimyrenreviret och funnit spår efter två vargar. Från början var hypotesen att det var alfahanen och en av hans fjolsårsavkommor som gick tillsammans.

Så är det inte.

– Vi har fått DNA-svar och det visar sig att det är en helt ny hane som går tillsammans med en fjolsårsvalp, berättar naturbevakare Per Larsson.

Värmland är så gott som täckt av vargrevir och andemeningen i beslut i Riksdagen har varit att vargstammen ska minskas i de hårdast drabbade områdena.

Vinterns vargjakt omfattar sex vargar i Värmland. Men det finns det alltså inte i Vimyren.

”Inte så enkelt”

Därför har det exempelvis höjts röster för att länsstyrelsen skall fördela vargjakt till Rackstadreviret. Där har vargarna satt i system att dräpa jakthundar och fyra vargar har skjutits i skyddsjakt. Det återstår dock vargar i Rackstadområdet.

Jaktjournalen når landshövding Kenneth Johansson, som befinner sig på semester.

– Vi beaktar önskemålen om vargjakt i något annat revir, men det är inte så enkelt som det kan verka. Vi jobbar med frågan just nu och hoppas kunna sätta ned foten och komma med ett besked efter helgerna, säger Kenneth Johansson.

Vad är det som inte är enkelt med att besluta om vargjakt i något annat revir?

– Det finns en lång rad med anledningar, men jag står så till att jag inte kan dra dem just nu. Vi återkommer med besked efter helgerna, svarar Kenneth Johansson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser