Önskar sig mer vargjakt i julklapp

Värmland (JJ) Jägarna i Rackstadreviret önskar sig mer skyddsjakt på varg – i julklapp av länsstyrelsen.

Arvika Nyheter berättar om det stormöte som hölls om vargarna i Rackstadreviret i fredags.
Jägare, markägare, hundägare och boende i Västra Ämtervik var med på mötet med landshövding Kenneth Johansson och länsstyrelsens vilthandläggare.

Rackstadvargarna har satt i system att attackera jakthundar. Hitills har fyra vargar skjutits i skyddsjakt, men jägarna bedömer att det finns många vargar kvar i området.

”En fin julklapp”

Länsstyrelsen har beslutat om licensjakt på sex vargar i Värmland i vinter. Det är vargarna i Vimyren som ska jagas., men i deras revir har endast två vargar konstaterats.

Eventuellt blir alltså fyra vargar oskjutna.

– En fin julklapp till oss berörda här är att länsstyrelsen överför de fyra licensvargarna till oss som skyddsjakt, sa jaktledare Bertil Forsberg, enligt Arvika Nyheter, på stormötet.

AKTUELLT

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Annonser