Olika syn på lodjuren i Östergötland

Linköping (JJ) Det finns för många lodjur i Östergötland, enligt Jägarnas riksförbund. Jägarna vill se en omfattande jakt på lodjur. Men det vill inte länsstyrelsen i Östergötland.

Länsstyrelsen i Östergötland säger nej till jakt på lodjur i länet. (Foto iStock)

Lodjuren i Sverige blir allt fler och nu är det dags att börja skjuta lo på licens, tycker Jägarnas riksförbund som hävdar att tidigare års inventeringar till och med kan ha visat för få lodjur. Men i Östergötland har jägarna ingen framgång med sitt krav. I varje fall inte i år.

– Vi får se vad nästa års inventering visar, säger Mia Kjellander, vilthandläggare och samordnare för viltförvaltningen på länsstyrelsen i Östergötland.

I en skrivelse till alla länsstyrelser i landet kräver Jägarnas riksförbund att myndigheterna ska tillåta licensjakt (som används för att balansera rovdjursstammar) på lodjur. Sedan flera år tillbaka räknas antalet lodjur, som varit en hotad art, varje höst och vinter då spår i snön underlättar identifieringen.

Inventeringsresultaten visar att lodjursstammen i allra högsta grad tål jakt, hävdar Jägarnas riksförbund som framför att lodjuren orsakar skador både på tamboskap och jägares hundar när hundarna söker annat vilt i skog och mark.

Lodjursstammen i Östergötland ökade under förra hösten och vintern med sex nya lodjur. Det är inte tillräckligt många för jakt, enligt en överenskommelse mellan länsstyrelserna i södra Sverige, skriver Östgöta Correspondenten.

AKTUELLT

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Peter fällde drömtjur

Gäddede (JJ) En riktigt stor älgtjur har fällts i nordvästra Jämtland. – Jag har skjutit en guldtjur tidigare, men det här hornet är större, säger skytten Peter Hallberg.

Diza räddade Britt-Marie när älgkon gick till attack

Främmestad (JJ) Britt-Marie Anderssons jämthundstik Diza räddade livet på henne när en arg älgko i fredags gick till anfall. Älgen låg på Britt-Marie och stampade med klövarna när Diza kom till undsättning.  – Jag har aldrig varit så nära döden, säger Britt-Marie i Jaktjournalens webbradio.

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Annonser