Olika syn på lodjuren i Östergötland

Linköping (JJ) Det finns för många lodjur i Östergötland, enligt Jägarnas riksförbund. Jägarna vill se en omfattande jakt på lodjur. Men det vill inte länsstyrelsen i Östergötland.

Länsstyrelsen i Östergötland säger nej till jakt på lodjur i länet. (Foto iStock)

Lodjuren i Sverige blir allt fler och nu är det dags att börja skjuta lo på licens, tycker Jägarnas riksförbund som hävdar att tidigare års inventeringar till och med kan ha visat för få lodjur. Men i Östergötland har jägarna ingen framgång med sitt krav. I varje fall inte i år.

– Vi får se vad nästa års inventering visar, säger Mia Kjellander, vilthandläggare och samordnare för viltförvaltningen på länsstyrelsen i Östergötland.

I en skrivelse till alla länsstyrelser i landet kräver Jägarnas riksförbund att myndigheterna ska tillåta licensjakt (som används för att balansera rovdjursstammar) på lodjur. Sedan flera år tillbaka räknas antalet lodjur, som varit en hotad art, varje höst och vinter då spår i snön underlättar identifieringen.

Inventeringsresultaten visar att lodjursstammen i allra högsta grad tål jakt, hävdar Jägarnas riksförbund som framför att lodjuren orsakar skador både på tamboskap och jägares hundar när hundarna söker annat vilt i skog och mark.

Lodjursstammen i Östergötland ökade under förra hösten och vintern med sex nya lodjur. Det är inte tillräckligt många för jakt, enligt en överenskommelse mellan länsstyrelserna i södra Sverige, skriver Östgöta Correspondenten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Jessica plåtade den vita älgen – igen

Munkedal (JJ) 24-åriga Jessica Hemlin har blivit berömd för sina möten med den vita och ståtliga älgtjuren i Munkedal. På måndagen var det dags igen - älgen dök upp alldeles utanför Jessicas hem och lät sig fotograferas.

Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Unge till världskänt lejon dödad

Zimbabwe (JJ) En unge till den världskände lejonhannen Cecil har skjutits av en okänd troféjägare i Zimbabwe. Den sexårige hannen Xanda dödades den 7 juli och mötte därmed samma öde som sin far.

683 000 kronor för sälskador

Sotenäs (JJ) 20 fiskare i Västra Götaland får dela på 683 000 kronor från Länsstyrelsen för skador som sälar orsakat på både fiskeredskap och fångst under 2016.

Annonser