Nytt skyddsjaktsbeslut på Hyssnalodjur

Hyssna (JJ) Lodjuret i Hyssna gäckar fårägare och jägare gång på gång. Nu har Länsstyrelsen på eget initiativ ännu en gång beslutat om skyddsjakts på katten.

Aktuellt område för skyddsjakten. Illustration: Länsstyrelsen

Skyddsjaktsområdet sträcker sig in i Marks, Härryda, Bollebygds och Borås kommuner och jakten får fortgå fram till och med den 14 augusti.

Jakten måste som tidigare påbörjas i en hage där de lodjuret varit inne. Där kan hundförare starta spårningsarbetet. I tillägg till hund har Länsstyrelsen nu också lånat en fälla som placeras ut efter ett angrepp.

Jakten får också ske dygnet runt med belysning som hjälp under nattens mörka timmar. Även bil får användas för att genskjuta lodjuret om hunden spårar det.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser