Ny vargattack i Avesta

Avesta (JJ) Tio får har dödats av varg vid ett angrepp i Avesta kommun i södra Dalarna.

Gåsmyrenvargarna har slagit till igen. Bild: Hitta.se och Gettyimages

Attacken upptäcktes på tisdagsmorgonen i Nyhyttan i närheten av Knallasbenning. Tio av elva får som djurägaren hade utsläppta hittades döda.

– Vi drog upp en som levde, ur bäcken, berättar Bert Eriksson, besiktningsman på länsstyrelsen i Dalarna.

I juni i fjol dödades 21 får i en vargattack på samma gård. Området ligger inom det så kallade Gåsmyrenreviret och i november dödades fem får på en annan gård i närheten.

Akutstängsel

Vargarna i reviret etablerade sig för ett par år sedan. Djurägaren som drabbats i den senaste attacken har ytterligare cirka 150 får i ladugården och de väntar på att få komma ut.

– Vi ska dit i morgon och sätta upp akutstängsel. Grannen har 50 djur som ska släppas ut, så vi ska sätta upp akutstängsel där också, berättar Bert Eriksson.

Det är hittills inte konstaterat några valpar i Gåsmyrenreviret.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser