Nästa år räknas björnarna

Gävleborg (JJ) Nästa år planerar länsstyrelsen i Gävleborg att inventera björnstammen.

Länsstyrelsen i Gävleborg planerar att räkna björnstammen nästa år. (Foto: Roger C Åström)

– De indikationer som vi har fått är att björnstammen kan ha minskat något de senaste åren. Vi hoppas och tror att vi ska kunna göra en ny inventering av björnstammen i länet nästa år, säger Sara Sundin, handläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Den senaste inventeringen i Gävleborgs län gjordes 2012. Då beräknades det finnas ungefär 380 björnar i länet. I årets licensjakt fick 25 björnar fällas i länet. Nytt för årets björnjakt var att länet delades in i en västlig och en östlig del och att 20 björnar fick fällas i de västra delarna och högst fem björnar i det östra jaktområdet. Ett av målen med det är att minska antalet skador orsakade av björn i länet.

– De senaste åren, förutom 2016, har tilldelningen gällt för hela länet. Det har inte varit lika mycket jakt i det östra området, men det har varit en del problem med björn där, säger Sara Sundin som förklarar att gränsen för respektive områdena följer riksväg 83.

I år har färre björnar fått skjutas jämfört med tidigare år. Björnobsen visar på en nedåtgående trend mellan 2009 och 2015. En inventering nästa år skulle ge en bild över hur många björnar det finns i länet nu.
– Det finns ett beslut om att det ska finnas ungefär 350 björnar i länet. Och det är det som vi strävar efter när vi beslutar om tilldelning på jakten, säger Sara Sundin, till Ljusdals- Posten.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser