Misstänkt illegal jakt på varg

Mora (JJ) – En ständig illegal rovdjursjakt pågår i det "svarta hålet", nordvästra Dalarna och söderut, säger miljöåklagare Åse Schoultz, efter att länsstyrelsens naturbevakare i Dalarna för några veckor sedan upptäckte blodspår vid en skogsväg väster om Mora.

Blodet visade sig efter analys komma från en id-märkt vargtik i det nya Säxenreviret med ett nyetablerat alfapar. Den 10 januari upptäckte naturbevakare en plats med spår av människa och varg och mycket blod. Blodet var skottat åt sidan från vägen och en del av blodet var täckt med granris. En bil hade kört över blodet och riset flera gånger.

Enligt anmälan till polisen, som gjorts av länsstyrelsen finns även spår av passkyttar på platsen. Någon varg har inte påträffats.

– En ständigt pågående illegal rovdjursjakt fortsätter och jag hoppas innerligt att allmänheten vill vara polisen behjälplig att reda ut brottet, säger Åse Schoultz., till Falu Kuriren.

AKTUELLT

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Peter fällde drömtjur

Gäddede (JJ) En riktigt stor älgtjur har fällts i nordvästra Jämtland. – Jag har skjutit en guldtjur tidigare, men det här hornet är större, säger skytten Peter Hallberg.

Diza räddade Britt-Marie när älgkon gick till attack

Främmestad (JJ) Britt-Marie Anderssons jämthundstik Diza räddade livet på henne när en arg älgko i fredags gick till anfall. Älgen låg på Britt-Marie och stampade med klövarna när Diza kom till undsättning.  – Jag har aldrig varit så nära döden, säger Britt-Marie i Jaktjournalens webbradio.

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Annonser