Mer pengar till vargforskning

Hoppsan – en del läsare kanske reagerar på min rubrik och tycker att nu får det vara nog med mångmiljonrullningen som dagens vargförvaltning medför. Men mitt påstående är berättigat sedan forskare vid Uppsala Universitet undersökt den genetiska statusen hos invandrade vargar.

Foto: Per Jonson

Resultatet är alarmerande då det visar sig att de invandrade vargarna är mer eller mindre inavlade. Alarmerande på det sättet att myndigheterna inte haft koll på detta tidigare och lagt miljoner på att flytta vargar för att öka den genetiska variationen.

Skandal

Forskarna i Uppsala har bland annat granskat arvsmassan hos invandrade vargar från den finsk-ryska stammen. Resultatet visar att även den, liksom den skandinaviska vargstammen, är mer eller mindre inavlad.

Man har även funnit att det finsk-ryska vargpar som flyttades från Norrbotten till Tiveden 2013 var mycket nära släkt. Enligt forskarna kan de till och med ha varit kullsyskon.

En präktig skandal där Naturvårdsverket lagt miljontals kronor på att stärka den genetiska variationen i vargstammen. Istället har man i värsta fall bidragit till ökad inavel genom syskonparning.

Två kullar

Tivedenvargarna fick valpkullar både 2013 och 2014 och flyttprojektet ansågs av Naturvårdsverket och vargvärnarna som mycket lyckat. Oavsett hur det är så visar det sig nu att projektet istället innebar att man bidrog till parningar mellan närbesläktade vargar.

Vad jag reagerar mest på är att man inte haft kunskap om att även de så kallade finsk-ryska vargarna kan vara inavlade.

Man har helt enkelt räknat med att vargar från andra sidan Bottenviken per automatik är ett värdefullt genetiskt tillskott. Nu vet vi bättre!

Därför menar jag att det behövs mer pengar till vargforskningen. Varför inte ett samnordiskt forskningsprojekt, eller varför inte även i samarbete med ryska forskare för att kartlägga inavelsgraden. Och därmed ta död på myten om en skandinavisk vargstam.

Minimal vargjakt

Den 2 januari börjar 2018 års försiktiga vargjakt och pågår fram till den 15 februari. Men förmodligen avslutas jakten tidigare då endast 22 vargar får fällas inom ett par revir.

De inavlade Tivedenvargarna finns inte med på licenstilldelningen…

Istället får sex vargar fällas i Vimyren-reviret i Värmland. Sex i Flaten-reviret söder om Smedjebacken i Dalarna och sex i Kölsta-reviret i Västmanland.

I Nyskogen-reviret, som ligger i Gävleborg, ska två vargar skjutas och Kinda-reviret, Örebro län, ska två skjutas.

I övriga vargområden tvingas lokalbefolkning och näringar leva med en fortsatt ökad vargstam. Och i bästa fall få tillstånd till skyddsjakt när hundar och andra tamdjur redan vargdödats!

 

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser