LRF och Naturskyddsföreningen överens om kompensation för vargstängsel

Kungsbacka (JJ) Ekonomisk kompensationen för så kallat vargstängsel och kanske framförallt för skötsel av det är och lär förbli en het potatis. För tillfället verkar dock LRF och Naturskyddsföreningen vara överens om att en ny ersättning, angående skötsel av stängslet, bör komma till stånd.

Två organisationer som till vardags står långt i från varandra i vargfrågan är eniga om att bönder bör kompenseras för underhåll av stängsel som det ovan. Arkivfoto: Per Jonson

Inte minst tidigare i höstas var diskussionen kring ersättning för rovdjursstängsel på tapeten. Den numera, i alla fall i jägarkretsar, välkända gården Molstaberg, i Sörmland, avböjde då myndigheternas erbjudande om att sätta upp det omtalade stängslet runt sina vargbesökta fårhagar. En stor anledningen till detta var att kostnaden för skötseln av stängslet skulle bli mycket hög. Högre än vad gården hade råd med.
Men i en debattartikel, i Värmlands Folkblad, kan man idag se en viss ljusning. LRF och Naturskyddsförenings ordföranden skriver nämligen gemensamt att de, trots många andra åsiktsskillnader, är överens om att en ersättning för skötsel av rovdjursstängsel snarast bör införas. De menar också att de ekonomiska medlen inte skall komma ur de redan, för rovdjursdrabbade, avsatta pengarna. Istället anser man att finansieringen av bör komma från helt nya pengar. Om myndigheterna lyssnar på de två stora organisationerna återstår att se.

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Annonser