LRF och Naturskyddsföreningen överens om kompensation för vargstängsel

Kungsbacka (JJ) Ekonomisk kompensationen för så kallat vargstängsel och kanske framförallt för skötsel av det är och lär förbli en het potatis. För tillfället verkar dock LRF och Naturskyddsföreningen vara överens om att en ny ersättning, angående skötsel av stängslet, bör komma till stånd.

Två organisationer som till vardags står långt i från varandra i vargfrågan är eniga om att bönder bör kompenseras för underhåll av stängsel som det ovan. Arkivfoto: Per Jonson

Inte minst tidigare i höstas var diskussionen kring ersättning för rovdjursstängsel på tapeten. Den numera, i alla fall i jägarkretsar, välkända gården Molstaberg, i Sörmland, avböjde då myndigheternas erbjudande om att sätta upp det omtalade stängslet runt sina vargbesökta fårhagar. En stor anledningen till detta var att kostnaden för skötseln av stängslet skulle bli mycket hög. Högre än vad gården hade råd med.
Men i en debattartikel, i Värmlands Folkblad, kan man idag se en viss ljusning. LRF och Naturskyddsförenings ordföranden skriver nämligen gemensamt att de, trots många andra åsiktsskillnader, är överens om att en ersättning för skötsel av rovdjursstängsel snarast bör införas. De menar också att de ekonomiska medlen inte skall komma ur de redan, för rovdjursdrabbade, avsatta pengarna. Istället anser man att finansieringen av bör komma från helt nya pengar. Om myndigheterna lyssnar på de två stora organisationerna återstår att se.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser