Lo fälldes utanför Norråker

Norråker (JJ) Nu på förmiddagen fällde norrmannen Kristoffer Clausen sitt första Skandinaviska lodjur. Bakom den framgångsrika jakten låg Robert Salomonssons hundar.

Lyckad jakt. Robert Salomonsson, Kristoffer Clausen och Niklas Edström gjorde inget misstag.

Redan i går hade Niklas Edström, Norråker, hittat lodjursspår och ringde därför efter Robert Salomonsson, Borgafjäll och hans kompis Kristoffer Clausen, känd jaktfilmare från Norge.

– Tidigt i morse kom jag och Kristoffer till Norråker och tillsammans med Niklas hittade vi på nytt färska spår efter ett lodjur. Jag släppte Frisko först och strax efter Spader. Allt gick väldigt snabbt, bara 400-500 meter bort hittade hundarna lodjuret och det blev ståndskall på en gång, berättar Robert Salomonsson.

Niklas Edström hade ställt sig på pass, medan Robert och Kristoffer stannade på lodjurets inspår. Men efter en stund förstod man att ståndskallet var fast och började smyga.

– Vi smög som indianer och när vi kom fram satt lodjuret i ett träd och Kristoffer fick skjuta, berättar Robert och fortsätter.

– I går jagade vi i Västernorrland och hade även då ståndskall på ett lo som träat. Jag smög inte utan stövlade bara in och när jag såg lodjuret i trädet vände jag mig om mot Kristoffer, som hade bössan, och sa att nu är det klart, lon sitter i trädet.

– Då ropade Krisoffer att nu sticker den. Snabbt hasade lon sig ned och stack, sedan jagade vi den hela eftermiddagen utan att få en skottchans. Så man kan säga att vi lärde oss en läxa, dessutom avlystes jakten i Västernorrland. Så idag smög vi som indianer…

Lon var en hane på cirka 15-16 kg, och skjuten inom område 4 i Jämtland. Jakten är nu avlyst i detta område.

Läs även när Robert Salomonsson sköt rekordlo>>

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser