Länsstyrelse vill inte ha jägarnas insyn

Numera är det långt mellan gångerna man sätter kaffet i vrångstrupen, men det händer och man slutar aldrig att förvånas. Senast var för ett par veckor sedan när det stod klart att Länsstyrelsen i Dalarna inte vill ha något samarbete med Jägareförbundet i länet när lodjursstammen ska inventeras.

Foto: Per Jonson

Redan nu har säkert de flesta räknat ut att lodjursjakten kommer att bli mycket begränsad om det över huvud taget blir någon i Dalarna de närmaste åren.

Min slutsats är att Länsstyrelsen helt enkelt inte vill att jägarna ska ha insyn i inventeringsarbetet. Man vill helt enkelt själva bestämma hur stor lodjursstammen är och det lär knappast gynna tamdjursägare och jägare.

Fri tillväxt

Förmodligen vill Länsstyrelsen låta lodjursstammen växa utom kontroll från andra intressen och när tamdjursägare får sina djur rivna kommer en mycket sparsam skyddsjakt att tillåtas. Förmodligen med så krångliga regler att de besvärliga individerna klarar sig.

Att enbart förvalta en rovdjursstam genom skyddsjakt är definitivt inte en hållbar förvaltningsplan.

Länsstyrelsen i Dalarna borde i stället se lodjuret som en resurs och samarbeta med jägarna för en framtida förvaltning.

Nu har man i stället avböjt ett samarbete med Jägareförbundet för att sköta inventeringen i en egen organisation…

Hur den organisationen ser ut är inte officiellt, men jag kan tänka mig att Svenska Rovdjursföreningen gärna ställer upp och inventerar.

Historiskt schabbel

Gör man en historisk återblick av den svenska lodjursinventeringen ser man tydligt att denna kringgärdats av ständigt schabbel. För snart 20 år sedan rapporterade Naturvårdsverket att vi hade mellan 300 och 400 lodjur, jägarna hävdade att det var mycket mer. Sedan tog det två år av nytt schabbel innan man kunde enas om en inventeringsmetod.

Den första inventeringen med den nya metoden visade att jägarna hade rätt. Resultatet blev 1 200 lodjur i hela landet.

De senaste officiella inventeringssiffrorna är från vintern 2014/2015 och de visade att det fanns 1 020 lodjur i landet enligt Viltskadecenters statistik.

Egen inventering

Man ska dock komma ihåg att inventeringssiffrorna utgör ett stort mörkertal. Om inte inventering görs på stora områden registreras inte heller någon lodjursförekomst.

I Dalarna är t ex bara halva länet inventerat.

Därför är det nu viktigt att jägarna själva gör en egen inventering för att kunna se relevansen i Länsstyrelsens inventeringsresultat.

Själv är jag övertygad om att jägarna i Dalarna är av den kalibern att man inte låter sig manipuleras.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser