Kritisk ledare om Jämtlands björnförvaltning

Jämtland (JJ) Länstidningen Östersund frågar sig på ledarplats varför Jämtland och Härjedalen ha hundratals björnar fler än det fastslagna målet i viltförvaltningen.

Länstidningen Östersund undrar varför antalet björnar i Jämtland ska vara flera hundra över förvaltningsmålet. Foto: Gettyimages

Jaktjournalen har tidigare berättat att Jägareförbundet i Jämtland tycker att det går för sakta när länsstyrelsen vill minska antalet björnar till 650 på tre år sikt.

I sin ledare i Länstidningen Östersund pekar Tord Andersson på att miniminivån för björnstammen i Jämtlands län är 300 björnar.

”Ett misslyckande”

”Förra året minskade länsstyrelsen tilldelningen för licensjakt på björn från 74 till 70 björnar. Visserligen hade 20 björnar skjutits under skyddsjakt, men att så många var tvungna att skjutas för att de åstadkommit skada på rennäringen är ju i sig ett misslyckande. Ett tecken på att björnstammen är för stor och att viltförvaltningen inte fungerar som den ska”, skriver Tord Andersson.

Han efterlyser att fler björnar skjuts i förebyggande syfte, istället för att skjutas när de redan hunnit ställa till skada.

AKTUELLT

Webbradio: ”Vi har ingen regional vargförvaltning”

Gävleborg (JJ) – Problemet är att vi inte har någon regional förvaltning av vargstammen. Det är några få län som ska bära hela det nationella målet. Det säger Jägareförbundets Per Mellström när han kommenterar jägaren Jonas Heimers beslut, att sluta rapportera rovdjur till länsstyrelsen.

Annonser