Kritisk ledare om Jämtlands björnförvaltning

Jämtland (JJ) Länstidningen Östersund frågar sig på ledarplats varför Jämtland och Härjedalen ha hundratals björnar fler än det fastslagna målet i viltförvaltningen.

Länstidningen Östersund undrar varför antalet björnar i Jämtland ska vara flera hundra över förvaltningsmålet. Foto: Gettyimages

Jaktjournalen har tidigare berättat att Jägareförbundet i Jämtland tycker att det går för sakta när länsstyrelsen vill minska antalet björnar till 650 på tre år sikt.

I sin ledare i Länstidningen Östersund pekar Tord Andersson på att miniminivån för björnstammen i Jämtlands län är 300 björnar.

”Ett misslyckande”

”Förra året minskade länsstyrelsen tilldelningen för licensjakt på björn från 74 till 70 björnar. Visserligen hade 20 björnar skjutits under skyddsjakt, men att så många var tvungna att skjutas för att de åstadkommit skada på rennäringen är ju i sig ett misslyckande. Ett tecken på att björnstammen är för stor och att viltförvaltningen inte fungerar som den ska”, skriver Tord Andersson.

Han efterlyser att fler björnar skjuts i förebyggande syfte, istället för att skjutas när de redan hunnit ställa till skada.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser