Kompistrio har haft lyckad lodjursjakt i år

Vemdalen (JJ) Thomas Thunell, Simon Everlid och Niklas Blindh fick i lördags skjuta ett av de sista lodjuren som fälldes vid årets lodjursjakt i deras område i Jämtland.

Thomas Thunell, Niklas Blindh och hundarna som fick tag i ett lodjur i lördags. Foto: Privat

– Jag hittade spår i en korsning på vägen och det låg snö efter natten i spåren, berättar Thomas Thunell.

En jaktkompis spårade på skoter på andra sidan ån och där hittade man alldeles färska spår, i skoterspåren.

– En katt hade varit upp och gått i spåret där han åkt. Då åkte vi och hämtade hundarna, berättar Thomas Thunell.

De släppte en korsning mellan finskstövare och karelsk björnhund och en finskstövare.

Fullt drev

– Finskstövaren sprang ikapp lodjuret och det blev fullt drev. Det snurrade i 45 minuter och det var gångstånd sista 20 minuterna innan det blev stopp vid en stor sten, berättar Thomas Thunell.

Lodjuret hade krupit ned i klippskreva och jakten kunde avslutas.

Grabbarna har haft bra lodjursjakt i år och funnit spår efter en hel del lodjur i området.

För Thomas Thunell har jakten varit väldigt lyckosam. Han lyckades skjuta ett lodjur även förra helgen. Området de jagade i hade tre djur i tilldelning.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser