Kakse slogs med örn i en timme

Sala (JJ) I nästan en timme slogs älghunden Kakse, 6,5 år med en örn ute i ett vassområde norr om Sala. Till slut fick Kjell Andersson, Möklinta tag på sin hund, men då saknades pejlhalsbandet. Det är oklart hur svårt skadad örnen blev.

Kakse överlevde örnattacken tack vare sin storlek och tur.

I går var Kjell Andersson och några jaktkompisar ute för att jaga älg intill Södra Hallaren med Kakse, en blandning mellan jämthund och laika. En stor hund med en mankhöjd på 70 cm och en vikt på 30 kg.

Efter ett tag söker sig Kakse ut i ett stort vassområde där Kölforsån rinner igenom.

Plötsligt anfaller en örn och i nära en timme är det fullt slagsmål ute i vassen utan att Kjell kan komma fram till hunden.

– Vi kunde höra hur det plaskade och var ett jävla liv i nära en timme. Vid ett tillfälle såg grabben både hunden och örnen samtidigt. Men de var på andra sidan ån och det var omöjligt för oss att komma ut och hämta hunden.

– I stället skaffade vi en mindre båt och när vi nådde fram till hunden var slagsmålet över. Kakse hade klarat sig förvånansvärt bra och hade bara en skråma över ena ögat, men Garmin-pejlen var borta. Han hade även ett brett lädarhalsband på sig som var strimlat, så örnen hade förmodligen fått grepp om halsbanden.

– När vi hämtade hunden hörde vi ljud från vassen från örnen så vi ringde Västmanlands länsstyrelse för att anmäla vad som hänt, men de hade inga resurser och åkte inte ens ut för att kolla om örnen var skadad, berättar Andersson för Jaktjournalen.

I slutskedet av dramat dök ytterligare en örn upp och förberedde ett anfall, men då var Kjell nära och avskräckte nya angrepp.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser