Kakse slogs med örn i en timme

Sala (JJ) I nästan en timme slogs älghunden Kakse, 6,5 år med en örn ute i ett vassområde norr om Sala. Till slut fick Kjell Andersson, Möklinta tag på sin hund, men då saknades pejlhalsbandet. Det är oklart hur svårt skadad örnen blev.

Kakse överlevde örnattacken tack vare sin storlek och tur.

I går var Kjell Andersson och några jaktkompisar ute för att jaga älg intill Södra Hallaren med Kakse, en blandning mellan jämthund och laika. En stor hund med en mankhöjd på 70 cm och en vikt på 30 kg.

Efter ett tag söker sig Kakse ut i ett stort vassområde där Kölforsån rinner igenom.

Plötsligt anfaller en örn och i nära en timme är det fullt slagsmål ute i vassen utan att Kjell kan komma fram till hunden.

– Vi kunde höra hur det plaskade och var ett jävla liv i nära en timme. Vid ett tillfälle såg grabben både hunden och örnen samtidigt. Men de var på andra sidan ån och det var omöjligt för oss att komma ut och hämta hunden.

– I stället skaffade vi en mindre båt och när vi nådde fram till hunden var slagsmålet över. Kakse hade klarat sig förvånansvärt bra och hade bara en skråma över ena ögat, men Garmin-pejlen var borta. Han hade även ett brett lädarhalsband på sig som var strimlat, så örnen hade förmodligen fått grepp om halsbanden.

– När vi hämtade hunden hörde vi ljud från vassen från örnen så vi ringde Västmanlands länsstyrelse för att anmäla vad som hänt, men de hade inga resurser och åkte inte ens ut för att kolla om örnen var skadad, berättar Andersson för Jaktjournalen.

I slutskedet av dramat dök ytterligare en örn upp och förberedde ett anfall, men då var Kjell nära och avskräckte nya angrepp.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser