Jonas har fått nog: Slutar rapportera rovdjur

Gävleborg (JJ) Jonas Heimer har fått nog. Han fick sin jämthund vargdödad och ser ingen ljusning i den vargförvaltning länsstyrelsen driver. – Jag kommer inte att rapportera ett enda rovdjursspår i framtiden, säger Jonas Heimer.

Bildtext: - Har man ett jättebra samarbete med sin länsstyrelse, så tycker jag att man ska fortsätta rapportera rovdjur. Men i Gävleborg får vi jägare ingenting tillbaka, säger Jonas Heimer. Foto: Privat

Han var på älgjakt i Ryssjöreviret i december cirka tre mil nordväst om Gävle och jämthunden Brolle hade älg på gång.

Plötsligt blev han stilla på pejlen. Det tog max en kvart för Jonas att nå platsen men då var det redan för sent. Brolle hittades ihjälbiten.

Vinterns vargjakt i Gävleborg blev en stark besvikelse för jägarkåren. Endast två vargar fick skjutas i Nyskogenreviret.

Två vargdödade älghundar

Brolle var den andra älghunden som vargdödades på ett par veckor i Ryssjöreviret. Händelserna kom att innebära kraftiga men för älgjakten. Hundförarna vågade inte släppa sina hundar och i Oslättsfors älgskötselområde förblev 54 älgar oskjutna.

Nu är måttet rågat för Jonas Heimer.

– Det är ett hån att vi fick skjuta bara två vargar i jakten. Det finns marginal att ta bort vargar som ställer till problem. Det enda jag kan göra åt det här på laglig väg är att sluta rapportera rovdjursspår till länsstyrelsen. De ska inte få min hjälp i inventeringarna, säger Jonas Heimer.

”Det är löjligt”

Han har hört sig för med länsstyrelsens personal och fått veta att de allra flesta spårrapporter kommer från jägare.

– Nu har ju radion berättat om hur mycket människor i Gävleborg tycker om varg. Då kan väl länsstyrelsen ta hjälp av dessa människor i inventeringen. Vi jägare har absolut ingenting tillbaka för att vi rapporterar och det vill jag att andra jägare tänker på, säger Jonas Heimer.

Han tycker också att lodjursjakten är ett hån mot jägarkåren. I årets jakt fick fem lodjur skjutas i Gävleborg. Kvoten fälldes på ett par timmar.

– Det är löjligt. Fem lodjur skulle man kunna skjuta runt sjön här hemma, säger Jonas Heimer.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Jonas Heimer filmade när han hittade sin ihjälbitna jämthundshane Brolle.

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser