Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Mats Tapper började filma vargen när joggaren tagit skydd i hans bil. Foto: Mats Tapper

Mats Tapper hade svängt ut från en parkering i Tyresta by och körde sakta efter vägen strax efter klockan 17. På vänster sida sprang en motionär.

Plötsligt dök den GPS-märkta vargtiken i området upp på höger sida om vägen. Hon valde övergångsstället och var i färd med att korsa vägen mot joggaren när han upptäckte henne.

Då valde joggaren att springa snett bakåt över vägen och söka skydd i Mats Tappers bil.

Mats Tapper startade videokameran i sin mobil.

Tagen av situationen

På filmen hörs att framförallt motionären är tagen av situationen.

– Det är ingen fördel att vara springande, säger joggaren och pustar efter andan.

– Nej, den var ju intresserad av dig, för att du hade fart, säger Mats Tapper.

Som närmast var vargen och motionären bara några meter från varandra.

”Kanske lekte”

I efterhand berättar Mats Tapper vad som hände.

– Vargen liksom skuttade, kanske lekte, det såg inte ut som riktig jakt. Då hade den tagit mer galoppsprång framåt, säger Mats Tapper.

Varför flydde joggaren in i bilen om det såg ut som om vargen ville leka?

– Ja, hur vet man det. Jag hade blivit skiträdd, för den är jättestor. Jag hade blivit rädd om det var en hund som kom på det där sättet, svarar Mats Tapper.

Han tar stöd av av sina referenser från hundar och tänker sig att det skulle kunna uppstå en farlig situation när ett hunddjur förföljer en springande människa.

– Han tog det säkra före det osäkra, konstaterar Mats Tapper..

”Hoppas den överlever”

Han är i grunden positiv till varg men reagerar på hur vargen söder om Stockholms city agerar.

– Normalt sett får man aldrig se en varg eftersom de är så skygga. Men den här rör sig bland bebyggelse och på tomter och gångvägar.

– Jag tycker nog att den har ett beteende som inte är okej. Jag hoppas att den överlever, men jag tror inte att den kan fortsätta ha det här beteendet, säger mats Tapper.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser