Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Mats Tapper började filma vargen när joggaren tagit skydd i hans bil. Foto: Mats Tapper

Mats Tapper hade svängt ut från en parkering i Tyresta by och körde sakta efter vägen strax efter klockan 17. På vänster sida sprang en motionär.

Plötsligt dök den GPS-märkta vargtiken i området upp på höger sida om vägen. Hon valde övergångsstället och var i färd med att korsa vägen mot joggaren när han upptäckte henne.

Då valde joggaren att springa snett bakåt över vägen och söka skydd i Mats Tappers bil.

Mats Tapper startade videokameran i sin mobil.

Tagen av situationen

På filmen hörs att framförallt motionären är tagen av situationen.

– Det är ingen fördel att vara springande, säger joggaren och pustar efter andan.

– Nej, den var ju intresserad av dig, för att du hade fart, säger Mats Tapper.

Som närmast var vargen och motionären bara några meter från varandra.

”Kanske lekte”

I efterhand berättar Mats Tapper vad som hände.

– Vargen liksom skuttade, kanske lekte, det såg inte ut som riktig jakt. Då hade den tagit mer galoppsprång framåt, säger Mats Tapper.

Varför flydde joggaren in i bilen om det såg ut som om vargen ville leka?

– Ja, hur vet man det. Jag hade blivit skiträdd, för den är jättestor. Jag hade blivit rädd om det var en hund som kom på det där sättet, svarar Mats Tapper.

Han tar stöd av av sina referenser från hundar och tänker sig att det skulle kunna uppstå en farlig situation när ett hunddjur förföljer en springande människa.

– Han tog det säkra före det osäkra, konstaterar Mats Tapper..

”Hoppas den överlever”

Han är i grunden positiv till varg men reagerar på hur vargen söder om Stockholms city agerar.

– Normalt sett får man aldrig se en varg eftersom de är så skygga. Men den här rör sig bland bebyggelse och på tomter och gångvägar.

– Jag tycker nog att den har ett beteende som inte är okej. Jag hoppas att den överlever, men jag tror inte att den kan fortsätta ha det här beteendet, säger mats Tapper.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser