Jämthundshane vargdödad i Värmland

Värmland (JJ) En jämthundshane hittades vid 15-tiden på onsdagseftermiddagen vargdödad i Brunskog.

Jämthunden Emil hittades vargdödad i onsdags. Foto: Privat

– Jag skulle ut med honom och en rottweilertik som jag är dagmatte åt. Jämten slet sig och bar iväg – han kände säkert lukt av älg som gått här på gården, berättar jämthanen Emils ägare, Rita Randström.

Den 12,5 år gamla älghunden kom loss vid 16.30-tiden på tisdagen och hördes skälla cirka två kilometer från hemmet.

– Vi gick flera vändor och letade ungefär där vi trodde att han skällt, men det är så mycket snö att vi knappt tog oss fram. Vi fick ge upp igår kväll, berättar Rita Randström.

Delvis äten

I dag återupptog svärsonen Fredric Randström sökandet på snöskoter. På en gärde intill en sommarstuga fann han Emil dödad och delvis äten.

Han bedömer att det är en varg som dödat hunden.

– Magen var borta på honom. Länsstyrelsens personal är på väg hit och jag hoppas de hinner innan det blir mörkt, säger Fredric Randström.

Rackstadreviret ligger i närheten.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser