Jaktprov på frilevande björn är nu verklighet

Kungsbacka (JJ) Efter många års arbete kommer från och med i höst hundar kunna starta på officiella jaktprov efter björn. Det meddelar Svenska Plotthundsklubben.

Nu har björnjaktprovet blivit ett officiellt jaktprov. Helt baserat på modern teknik.

Samtliga hundraser och korsningshundar med tävlingslicens kommer kunna starta på officiella jaktprov efter frilevande björn.

Provet bygger uteslutande på modern teknik med både kamera och GPS på hunden. Den stora skillnaden från exempelvis jaktprov på älg är att jaktprovet bedöms i efterhand och utförs helt utan domare i skogen.

Ägaren anmälar sin hund till jaktprov senast 14 dagar innan släpp.  Dagen man tänker släppa sin hund i ett björnspår så skickar man ett SMS till provledaren. Efter genomfört jaktprov skickar man in sitt jaktprovsprotokoll med GPS-fil och minneskort från hundkamera. Dessa granskas sen av tre domare i provgruppen och prissätts efter hundens prestation.

I två år har Plotthundklubben inofficiellt testat ett tiotal hundar där tre olika raser varit representerade; Plotthund, Finsk stövare och Jämthund.

SKK har varit delaktig under hela processen med utformning av upplägg och föremål för bedömning.   Nu efter årsskiftet kommer jaktprovet att stambokföras av SKK. Provet kommer också att finns tillgängligt på både SKK och Plotthundklubbens hemsida framöver.

Under våren kommer PLotthundsklubben utbilda fler domare.

För att motivera jägare att starta sina hundar, både på viltspårprovet med björndel och på det inofficiella jaktprovet lottade Plotthundsklubben ut ett Trackerhalsband. Jonathan Lindkvist, Sveg, som startade sin plotthund Rex drogs som vinnare.

Gps-loggen lagras och bedöms av domarna.

Gps-loggen lagras och bedöms av domarna.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Vill starta unikt björnhägn för hundträning

Ljusdal (JJ) Ralph Persson har stora visioner inför 2018. Om allt går enligt planerna slår han i vår upp portarna för det första svenska träningshägnet för björnhundar där det inte blir något stängsel mellan björnar och hundar.

Åtal i jaktbrottshärvan skjuts upp

Umeå (JJ) Åtalet mot de två jaktbrottsmisstänkta personerna som misstänkts för att ha försökt stjäla orkidéer i Stekenjokk tidigare i sommar dröjer. Åklagare menar att utredningen är omfattande och man ligger ungefär mitt i utredningsarbetet.

Jessica plåtade den vita älgen – igen

Munkedal (JJ) 24-åriga Jessica Hemlin har blivit berömd för sina möten med den vita och ståtliga älgtjuren i Munkedal. På måndagen var det dags igen - älgen dök upp alldeles utanför Jessicas hem och lät sig fotograferas.

Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Annonser