Jaktprov på frilevande björn är nu verklighet

Kungsbacka (JJ) Efter många års arbete kommer från och med i höst hundar kunna starta på officiella jaktprov efter björn. Det meddelar Svenska Plotthundsklubben.

Nu har björnjaktprovet blivit ett officiellt jaktprov. Helt baserat på modern teknik.

Samtliga hundraser och korsningshundar med tävlingslicens kommer kunna starta på officiella jaktprov efter frilevande björn.

Provet bygger uteslutande på modern teknik med både kamera och GPS på hunden. Den stora skillnaden från exempelvis jaktprov på älg är att jaktprovet bedöms i efterhand och utförs helt utan domare i skogen.

Ägaren anmälar sin hund till jaktprov senast 14 dagar innan släpp.  Dagen man tänker släppa sin hund i ett björnspår så skickar man ett SMS till provledaren. Efter genomfört jaktprov skickar man in sitt jaktprovsprotokoll med GPS-fil och minneskort från hundkamera. Dessa granskas sen av tre domare i provgruppen och prissätts efter hundens prestation.

I två år har Plotthundklubben inofficiellt testat ett tiotal hundar där tre olika raser varit representerade; Plotthund, Finsk stövare och Jämthund.

SKK har varit delaktig under hela processen med utformning av upplägg och föremål för bedömning.   Nu efter årsskiftet kommer jaktprovet att stambokföras av SKK. Provet kommer också att finns tillgängligt på både SKK och Plotthundklubbens hemsida framöver.

Under våren kommer PLotthundsklubben utbilda fler domare.

För att motivera jägare att starta sina hundar, både på viltspårprovet med björndel och på det inofficiella jaktprovet lottade Plotthundsklubben ut ett Trackerhalsband. Jonathan Lindkvist, Sveg, som startade sin plotthund Rex drogs som vinnare.

Gps-loggen lagras och bedöms av domarna.

Gps-loggen lagras och bedöms av domarna.

0 kommentarer

AKTUELLT

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Ia fick storoxen i pass

Ia Olsson Widen har fått jakten med modersmjölken men det var först för fyra år sedan hon tog jägarexamen och började jaga på egen hand. Det lönade sig. I går morse fällde hon en riktigt fin tjur hemma i Åsberget utanför Bräcke.

Annonser