Jaktprov på frilevande björn är nu verklighet

Kungsbacka (JJ) Efter många års arbete kommer från och med i höst hundar kunna starta på officiella jaktprov efter björn. Det meddelar Svenska Plotthundsklubben.

Nu har björnjaktprovet blivit ett officiellt jaktprov. Helt baserat på modern teknik.

Samtliga hundraser och korsningshundar med tävlingslicens kommer kunna starta på officiella jaktprov efter frilevande björn.

Provet bygger uteslutande på modern teknik med både kamera och GPS på hunden. Den stora skillnaden från exempelvis jaktprov på älg är att jaktprovet bedöms i efterhand och utförs helt utan domare i skogen.

Ägaren anmälar sin hund till jaktprov senast 14 dagar innan släpp.  Dagen man tänker släppa sin hund i ett björnspår så skickar man ett SMS till provledaren. Efter genomfört jaktprov skickar man in sitt jaktprovsprotokoll med GPS-fil och minneskort från hundkamera. Dessa granskas sen av tre domare i provgruppen och prissätts efter hundens prestation.

I två år har Plotthundklubben inofficiellt testat ett tiotal hundar där tre olika raser varit representerade; Plotthund, Finsk stövare och Jämthund.

SKK har varit delaktig under hela processen med utformning av upplägg och föremål för bedömning.   Nu efter årsskiftet kommer jaktprovet att stambokföras av SKK. Provet kommer också att finns tillgängligt på både SKK och Plotthundklubbens hemsida framöver.

Under våren kommer PLotthundsklubben utbilda fler domare.

För att motivera jägare att starta sina hundar, både på viltspårprovet med björndel och på det inofficiella jaktprovet lottade Plotthundsklubben ut ett Trackerhalsband. Jonathan Lindkvist, Sveg, som startade sin plotthund Rex drogs som vinnare.

Gps-loggen lagras och bedöms av domarna.

Gps-loggen lagras och bedöms av domarna.

Annons
0 kommentarer

AKTUELLT

Nu har vi viltköttskonsumenter ett eget namn!

Debatt (JJ) Han som satt framför mig och åt en tunn squashsoppa var vegetarian. När jag med en brödbit skrapade upp det sista av vildsvinsgrytan från min tallrik avslutade han vår diskussion med orden: ”Jag äter inte kött, men om jag HADE ätit kött, ja då hade det varit viltkött. Kan man förresten få köpa en bit? Till morsan.”, skriver jägaren Torkel Norling.

Få rovdjursstängsel klarar kraven

Värmland (JJ) Länsstyrelsen i Värmlands län har gjort en uppföljning på alla installationer av rovdjursavvisande stängsel i länet. Utredaren slår fast att få uppsatta stängsel klarar de krav som ställs.

Stora konflikter inom viltvårdsområde

Gävleborg (JJ) Rättsenheten på Länsstyrelsen i Gävleborgs län har flera öppna ärenden om ett viltvårdsområde i länets östra del. Flera överklaganden av beslut är inlämnade och nyligen mottogs också en lång lista med klagomål på hur viltvårdsområdet hanterar jakten och medlemmarna.

Ny outdoormässa gjorde succé

Askersund (JJ) Förra helgen var det premiär för friluftsmässan Askersund Outdoor Festival och med 9 000 besökare räknar arrangörerna nykomlingen på mässkartan som en succé.

Dömd för att ha lockat in vilt

Hässleholm (JJ) En dansk man som bedrivit åteljakt på en knappt fem hektar stor mark döms nu av Hässleholms tingsrätt för att ha lockat vilt från annans mark.

Annonser