Jakthund jagades av vargar

Köping (JJ) Vid en jakt utanför Köping blev en sökhund jagad av vargar och fick fly in under en bil.

Under en jakt i Västmanland räddade sig en jakthund undan vargar genom att gömma sig under en bil. (Foto: iStock)

Det var under en jakt mellan Hallstahammar Köping norr om E18 som en passkytt fick syn på tre vargar som rörde sig mot jaktlagets såt. En av hundarna var ute på många hundra meter från platsen.

– Ägaren försökte ropa in hunden men den kom inte tillbaka så han började titta på gps:en som hunden var kopplad till med ett halsband, säger Lars Björk, som är jaktvårdskonsulent i Västmanland.

Via gps-signalerna kunde ägaren se att hunden rörde sig väldigt ryckigt. Hunden lyssnade inte till ropen utan rörde sig mot platsen där bilarna stod parkerade och stannade där.

– Då blev han rädd och trodde att vargen eller vargarna hade tagit hunden. Han springer sen mot platsen och ropar på  ijaktradion till övriga jaktlaget att de alla ska skrika och tjoa, berättar Lars Björk.

När han kommer fram till bilen ligger jakthunden oskadd och trycker under bilen. Troligen är det oväsendet från jaktlaget som skrämt bort vargarna menar Lars Björk.

– I våra trakter är det första gången som en hund har kommit undan på det sättet, säger han, till SVT Västmanland.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser