Jakthund jagades av vargar

Köping (JJ) Vid en jakt utanför Köping blev en sökhund jagad av vargar och fick fly in under en bil.

Under en jakt i Västmanland räddade sig en jakthund undan vargar genom att gömma sig under en bil. (Foto: iStock)

Det var under en jakt mellan Hallstahammar Köping norr om E18 som en passkytt fick syn på tre vargar som rörde sig mot jaktlagets såt. En av hundarna var ute på många hundra meter från platsen.

– Ägaren försökte ropa in hunden men den kom inte tillbaka så han började titta på gps:en som hunden var kopplad till med ett halsband, säger Lars Björk, som är jaktvårdskonsulent i Västmanland.

Via gps-signalerna kunde ägaren se att hunden rörde sig väldigt ryckigt. Hunden lyssnade inte till ropen utan rörde sig mot platsen där bilarna stod parkerade och stannade där.

– Då blev han rädd och trodde att vargen eller vargarna hade tagit hunden. Han springer sen mot platsen och ropar på  ijaktradion till övriga jaktlaget att de alla ska skrika och tjoa, berättar Lars Björk.

När han kommer fram till bilen ligger jakthunden oskadd och trycker under bilen. Troligen är det oväsendet från jaktlaget som skrämt bort vargarna menar Lars Björk.

– I våra trakter är det första gången som en hund har kommit undan på det sättet, säger han, till SVT Västmanland.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser