Jägarna hade rätt

Foto: Per Jonson

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn.

– Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar.

Vad han menar är att björnstammen är tät och att många duktiga jägare är ute. Allt måste klaffa för att man ska hinna skjuta en björn innan tilldelningen på 30 björnar är fylld.

Bara några minuter efter vårt samtal hade 14 björnar fällts, alltså nästan hälften av björntilldelningen.

Rätt och slött

Björnstammen är större än vad länsstyrelsen känner till, där har jägarna helt rätt när de tycker att tilldelningen borde vara uppemot 50 björnar för att hålla den på oförändrad nivå.

Men länsstyrelsen i Gävleborg, och för den delen även i andra län, har inte fått de verktyg man behövt för att kunna säkerställa björnstammens storlek.

Anledningen är att jägarna varit slöa eller inte förstått vikten av att rapportera rovdjursobservationer. Hösten 2016 insåg man det och antalet björnobsar ökade.

Länsstyrelsen gick på en försiktighetslinje och ökade tilldelningen med fem björnar till 30 totalt.

Spillningsinventering

Nu ska gävleborgarna göra en spillningsinventering där björnskit ska samlas in och DNA-analyseras för att få ett ändå bättre underlag för beslut. Men för detta krävs att alla verkligen anstränger sig och samlar på björnskit.

Just obsar är mycket viktiga att samla in när det gäller beslut för jakt på rovdjur, oavsett om det gäller björn eller lodjur.

En utveckling av spillningsinventeringar på björn skulle också vara att man samkör DNA-resultaten med de fällda björnarna.

Inställd björnjakt

När björnjakten drog igång den 21 augusti led jag med jägarna i Norrbotten som fick sin jakt inställd från att ha fått skjuta 30 björnar året innan.

Spillningsinventeringen visade på en minskad björnstam med 33 procent och man hade tillåtit skyddsjakt på 42 björnar. Därmed hade Norrbottens länsstyrelse förvaltat björnstammen via skyddsjakt och inte licensjakt.

I Gävleborg tog det bara? dagar innan licenstilldelningen var fylld, en indikation på att björnstammen förmodligen fortsätter att öka.

Slutligen

Här på hemsidan, under kategorin jaktnyheter,  hittar du en rad rapporter från framgångsrika jägare i björnskogen som du fortfarande kan ta del av. Passa också på att registrera dig till vårt nyhetsbrev som vi mailar till dig varje vecka. Vi håller dig uppdaterad med allt som jakten bjuder på.

Bästa jägarhälsningar

AKTUELLT

Jägarbas vill ha specialistteam för vargjakt

Västmanland (JJ) Jägareförbundets ordförande i Västmanland, Emil Stolpe Nordin, vill att skyddsjakterna på varg blir effektivare. Han efterlyser specialistteam och att snaror och fällor får användas i jakterna.

Fira med filépanna

Jaktsäsongen är i full gång och i oktober är det massor av jakt över hela landet. Det är det värt att fira. Varför inte bjuda nära och kära på en filépanna, så fantastiskt gott och enkelt. Ta av den filé du har; älg, rådjur, hjort eller vildsvin, succén är given. 6 portioner: 600 g viltfilé

Stjärnskogens Atos

Daniel Ernebrink har i sin SE J CH Stjärnskogens Atos hittat en riktig drevkanon. Det har hunden inte bara bevisat på jaktprov utan även för bygdens jägare som gärna hänger med ut på jakt. När Jaktjournalen följde med Atos till skogs rådde det heller inget tvivel om att ryktet stämde. Bästa rådjurshunden på unghundsmästerskapet 2015 behärskar det här med drevjakt.

En stöld är alltid en stöld

I april polisanmälde knivbutiken Wanderoo en jakthandlare för varumärkesbrott. Saken gällde en kniv. Wanderoo (Bökers distributör i Sverige) noterade kniven och kunde konstatera att den inte tillverkas av Böker. Kniven är en uppskalad kopia av Rambler, en smidig kniv designad av Raimund Lhotak för Böker.

Mauser M98 Standard Diplomat

En aldrig sinande efterfrågan har gjort att Mauser åter satsat på den gamla 98 modellen igen. Nu med moderna tillverkningsmetoder Mauser M98 Magnum var först ut, men nu går vapentillverkaren vidare med Mauser M98 Standard Expert och Diplomat i kalibrar anpassade för europeisk och nordamerikansk jakt. JJ har provat Diplomaten.

Vargcirkusen tar aldrig slut

När detta skrivs återstår bara några dagar innan länsstyrelserna i Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg och Västmanland ska presentera sina beslut för vinterns vargjakt.

IF beklagar sorgen i kommentar på Facebook

Karlskrona (JJ) Försäkringsbolaget IF ger nu ytterligare kommentarer kring fallet med Anton Nilssons trafikdödade gonczy polski. En försäkringstjänsteman krävde att hunden skulle grävas upp två veckor efter att den begravts. "Vi har i normalfallet aldrig några sådana krav", skriver IF i en kommentar på Facebook.

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Annonser