Jägare vill senarelägga björnjakten

Gävle (JJ) Jägarnas Riksförbund föreslår att björnjaktsstarten samordnas med älgjaktpremiären.

Jägarnas Riksförbund vill att björnjaktspremiären samordnas med älgjaktstarten i septemberlänen. ( Foto: Roger C Åström)

Jägarnas Riksförbund anser att möjligheten till en effektiv jakt skulle öka genom att samordna björn- och älgjakten. Förslaget att senarelägga björnjakten har skickats till samtliga riksdagspartier.

Förbundet vill flytta fram premiären för björnjakten från den 21 augusti till första måndagen i september och flytta slutdatum från den 15 till den 31 oktober.

Förutom möjligheten till effektivare samjakt motiveras förslaget bland annat med svalare och därför bättre väder samt en minskad risk för konfrontationer med bärplockare, rapporterar Söderhamns-Kuriren.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser