Hur blir det nu med hundträning på varg?

Älvdalen (JJ) Vargjägaren Rasmus Boström lyfter en viktig fråga med anledning av att Naturvårdsverket stoppar vinterns varjakt: Hur blir det med träningen av hundar som används i vargjakt.

Det är oklart om det blir tillåtet att träna hundar på varg när licensjakten uteblir. Foto: Mikael Moilanen och Tommy Östlund

Ramus Boström har både jagat varg och dokumenterat jakten i två filmer.

– Jag tycker det är hemskt tråkigt att licensjakten uteblir. Det är en spännande jakt men också viktig ur ett förvaltningsperspektiv. Vi hade naturligtvis tänkt filma även i vinter.

Rasmus påpekar hur en utebliven licensjakt kan slå orättvist mot olika delar i landet. Det finns områden där populationen nu är tät, löshundsjakten är ogenomförbar och människors liv drabbas.

Hundarna måste tränas

– De som bor i dessa områden får ju ta smällen för att det enligt inventeringsresultatet är lite varg någon annanstans.

En annan fråga som uppkommer i och med Naturvårdsverkets beslut är hundanvändningen. Rasmus frågar sig hur beslutet kommer påverka möjligheten att träna jakthundar.

– En sak är säker och det är att hundar som ska jaga varg måste tränas, annars är det helt omöjligt att få till bra hundar, säger han.

Enlig jägareförbundets rovdjursansvarige tjänsteman, Gunnar Glöersen, är rättsläget kring hundträningen oklart.

– Tittar man i förordningen står det ingenting om varg och då är träning tillåten 21 augusti till sista mars. Sedan har Naturvårdsverket sagt att det bara gäller om det finns beslut om licensjakt. Men det är deras egen tolkning som aldrig har prövats. Det är inte alls säkert att förordningen kan tolkas på det sättet, säger Gunnar Glöersen.

Jaktjournalen söker ansvariga tjänstemän på Naturvårdsverket för en kommentar kring hundträningen.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser