Hetsig debatt om avlivad attackbjörn

Italien (JJ) Det har uppstått hetsig debatt om avlivningen av en björnhona i Italien. Hon dödade en hundägare och nu protesterar värnarorganisationer mot att björnhonan sköts i lördags.

Det är BBC News som berättar om den 14 år gamla björnhonan som avlivats i provinsen Trentino i norra Italien. Den 22 juli råkade en man och hans hund komma så nära björnhonan och hennes ungar att hon attackerade dem.

Mannen dödades och på platsen påträffades bland annat hår som visade vilken björn som gått till attack.

Myndigheterna bedömde att det var risk för att turister i området skulle komma till skada och utfärdade skyddsjakt. I lördags sköts björnhonan.

Värnarorganisationer kallar skyddsjakten för en kallblodig avrättning. WWF i Italien protesterar också och kräver att björnar inte dödas på grund av att människor begår fel.

Björnen började återintroduceras i Trentino 1999 då slovenska björnar släpptes ut i området.

Guvenören i Trentino, Ugo Rossi, försvarar avlivningen och hänvisar till att dödsattacken på hundägaren inträffade under högsäsong för besökande turister.

– Överallt i världen, där fara når över en viss gräns, måste djur dödas för att garantera människors säkerhet, säger Ugo Rossi enligt BBC.

AKTUELLT

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Ny fästingart funnen i Sverige

Kungsbacka (JJ) Varmare klimat för med sig nya arter norrut. Den brokiga hundfästingen har hittats både i Danmark och Sverige. Arten återfinns vanligen längre söderut i Europa.

Annonser