Fortsatt utredning i jakthärvan

Skellefteå (JJ) De fem män från Norrbotten som under dramatiska former greps misstänkta för grova jaktbrott och häleri är fortfarande under utredning. Den sista brottsmisstänkta i den omskrivna jakthärvan i Norrbotten släpptes ur häktet i slutet av september. Kammaråklagare Christer B Jarlås hoppas att utredningen ska vara klar före julhelgerna.

Männen är misstänkta för olika typer av grova jaktbrott i samband med illegal jakt på två björnar och en järv. Alla fem nekar till brott.
– Vi befinner oss i ett normalt utredningsläge, men jag anser att vi har ett bra bevisläge, bättre än i många andra fall, säger Christer B Jarlås.

– Eftersom lagen föreskriver stränga straff för den här typen av brott så är även beviskraven höga, säger Jarlås.
Bilder, telefonavlyssning och bland annat fysiska bevis bland annat i form av en vajer som sägs ska använts vid något av jaktbrotten är några av de bevis som finns mot de misstänkta.

På vilket sätt vajern används är fortfarande hemligt eftersom utredningen fortfarande pågår.
– Det har spekulerats en hel del om vilka jaktmetoder som används, om djuren skjutit eller förgiftats, säger Jarlås.

– Vajern tyder på att man använt en del metoder som definitivt inte varit skonsamma för djuren.

Jarlås vill inte berätta mer om jaktmetoderna eftersom utredningen inte är avslutad och fler kan komma att höras.

Hela brottshärvan uppdagades när man började undersöka en av de misstänkta. Kopplingar kunde göras till samtliga misstänkta och en del brott gjordes även under tiden man arbetade med utredningen.

Massivt tillslag
Ett 50-tal poliser slog till mot männen som misstänktes för grova jaktbrott och häleri. Fem personer greps i samband med tillslagen och anhölls senare. Den siste som släpptes ut häktet kom att sitta närmare en månad.
Enligt Jarlås har utredningen inte längre förtur eftersom samtliga misstänkta är släppta ur häktet.

– Jag hoppas att utredningen ska vara klar före jul. Därför kan man inte säga vad som kommer att gå till åtal eller om det blir fällande domar.

 

Fakta:
En 62-årig man som haft förtroendeuppdrag för länsstyrelsen i Norrbotten är misstänkt för två fall av grova jaktbrott, den 1/5 och den 17/8.
En 36-årig man är misstänkt för grova jaktbrott den 4 och 5/8 samt den 25/7.
En 38-årig man är misstänkt för grovt jakthäleri den 25/7.
En 45-åring man är misstänkt för medhjälp och anstiftan av grovt jaktbrott den 4 och 5/8.
En 73 årig man är misstänkt för medhjälp till grovt jaktbrott den 4 och 5/8.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser