Förklarar varför vargen i Stockholm bör skjutas

Stockholm (JJ) Viltskadecenter har förordad att vargen i Stockholm avlivas. Nu förklarar forskaren Jens Frank varför det är det bästa alternativet.

Stockholmsvargen filmades när den besökte en familj i Stockholm. Man slängde bland annat sten och ett armeringsjärn mot vargen, men utan att den reagerade nämnvärt.

Jens Frank intervjuas i Mitt i hela Stockholm och där beskriver han vilka riskerna är när ett stort rovdjur vänjer sig vid människor: Risken för attack mot människa ökar.

– Vargen kanske hamnar mellan en hundägare och en husvägg, till exempel. Då kan den i värsta fall känna sig trängd och gå till anfall mot människan. Risken är mycket liten, men den finns. Den här aktuella vargen har ju vistats nära människor länge nu, i flera månaders tid, säger Jens Frank till Mitt i hela Stockholm.

Närgången

Vargen i Stockholm har varit mycket närgången och bland annat följt efter människor och deras hundar, ibland på bara några meters avstånd. Fakta för sin ståndpunkt, att vargen bör avlivas, hämtar Jens Frank och andra forskare från andra länder.

– Tittar man på andra länder som Spanien, USA och Kanada har det hänt att vargar har skadat och dödat människor på platser där vargarna blivit vana vid människor. Som i nationalparker eller vid avfallsplatser, säger Jens Frank till Mitt i hela Stockholm.

Ett av stockholmsvargens närgångna möten med människor filmades av Mattias Eriksson. Se filmen och läs Jaktjournalens rapportering här.

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser