Förklarar varför vargen i Stockholm bör skjutas

Stockholm (JJ) Viltskadecenter har förordad att vargen i Stockholm avlivas. Nu förklarar forskaren Jens Frank varför det är det bästa alternativet.

Stockholmsvargen filmades när den besökte en familj i Stockholm. Man slängde bland annat sten och ett armeringsjärn mot vargen, men utan att den reagerade nämnvärt.

Jens Frank intervjuas i Mitt i hela Stockholm och där beskriver han vilka riskerna är när ett stort rovdjur vänjer sig vid människor: Risken för attack mot människa ökar.

– Vargen kanske hamnar mellan en hundägare och en husvägg, till exempel. Då kan den i värsta fall känna sig trängd och gå till anfall mot människan. Risken är mycket liten, men den finns. Den här aktuella vargen har ju vistats nära människor länge nu, i flera månaders tid, säger Jens Frank till Mitt i hela Stockholm.

Närgången

Vargen i Stockholm har varit mycket närgången och bland annat följt efter människor och deras hundar, ibland på bara några meters avstånd. Fakta för sin ståndpunkt, att vargen bör avlivas, hämtar Jens Frank och andra forskare från andra länder.

– Tittar man på andra länder som Spanien, USA och Kanada har det hänt att vargar har skadat och dödat människor på platser där vargarna blivit vana vid människor. Som i nationalparker eller vid avfallsplatser, säger Jens Frank till Mitt i hela Stockholm.

Ett av stockholmsvargens närgångna möten med människor filmades av Mattias Eriksson. Se filmen och läs Jaktjournalens rapportering här.

AKTUELLT

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Annonser