Fördubblade vargangrepp i Värmland

Värmland (JJ) Den senaste tiden har flera vargangrepp inträffat i Värmland. Jämfört med i fjol är det rejäl ökning.

Ett av alla de får som dödats av varg i Värmland i år. Foto: Privat

Vad som orsakar upp och nergången i antal rovdjursangrepp mellan åren är enligt Kari Langöen, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmlands län svårt att ge ett enkelt svar på.

– Det enda vi egentligen kan säga är att där det finns mycket får och många vargar sker angrepp och att risken ökar ju fler det finns av båda arterna. Vi hade varit mycket glada om vi kunnat se ett tydligt samband mellan exempelvis licensjakt och minskade angrepp men den slutsatsen är svår att dra utifrån det vi har sätt hittills, säger hon.

Bara de senaste veckorna har tre angrepp ägt rum i Värmland. Två av angreppen skedde i samma fårbesättning i Gräsmark, och ytterligare ett angrepp skedde utanför Lesjöfors. Den fårägaren drabbades vid samma tidpunkt i fjol och blev då av med drygt 30 får. Den här gången dödades åtta.

– Vi har en ökning av anmälda vargangrepp i år jämfört med i fjol. Då skedde tre angrepp under hela året. I år är vi redan uppe i sex angrepp.

Men vargangreppen på får följer ingen linjär kurva. I år är det fler än i fjol, men året dessförinnan var det också många angrepp.

– Det kan vara är svårt att ge endast ett svar som kan förklara exakt vad  som ligger bakom angreppsbilden. Med ökande rovdjursstammar ökar även risken för att rovdjur angriper tamdjur, men i tamdjurstäta områden så är det antalet får som till stor del påverkar hur stora skadorna blir. Det finns verkligen inga klara svar.

Ersättning för rivna får betalas endast ut om fårägaren ansöker om sådan. Men inte ens då är det säkert att full ersättning betalas ut.

– Vi avgör detta från fall till fall. Sker det återkommande angrepp i en besättning där otillräckligt stängsel återfinns kan ersättningen reduceras eller helt utebli, säger Karin Langöen.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser