Förbjuder troféjakt på grizzlybjörn

Kanada (JJ) Politiker i British Columbia förbjuder nu troféjakt på grizzlybjörnar, efter påtryckning från miljöorganisationer.

Nu är det slut på troféjakt efter grizzlybjörnar i kanadensiska delstaten British Columbia. Foto: Istock

På en presskonferens nyligen meddelade skogsministern Doug Donaldson att troféjakt inte är socialt accepterat 2017. Istället förepråkar han björnskådning och annan naturturism, rapporterar Vancouver Sun.

De nya reglerna ska träda i kraft 30 november i år och betyder att all troféjakt efter grizzlybjörn förbjuds i British Columbia. Däremot tillåts viss jakt med syfte att få kött. I dessa fall får kranium, skinn, eller andra trofédetaljer inte tas till vara på.

Totalt 250 grizzlybjörnar fälls varje år i British Columbia, 170 av lokala jägare och 80 av utländska jägare i sällskap av kommersiella guider.

Grizzlybjörnspopulationen i British Columbia uppskattas till omkring 15 000 individer.

Scott Ellis är ordförande för Guide Outfitter Association i British Columia. Han är kritisk till beslutet.

– Det är sorgligt när det inte fattas vetenskapbaserade belsut. Detta kommer leda till att lokala landsbygdsföretag går i konkurs och folk blir arbetslösa, säger han.

 

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser