Förbjuder troféjakt på grizzlybjörn

Kanada (JJ) Politiker i British Columbia förbjuder nu troféjakt på grizzlybjörnar, efter påtryckning från miljöorganisationer.

Nu är det slut på troféjakt efter grizzlybjörnar i kanadensiska delstaten British Columbia. Foto: Istock

På en presskonferens nyligen meddelade skogsministern Doug Donaldson att troféjakt inte är socialt accepterat 2017. Istället förepråkar han björnskådning och annan naturturism, rapporterar Vancouver Sun.

De nya reglerna ska träda i kraft 30 november i år och betyder att all troféjakt efter grizzlybjörn förbjuds i British Columbia. Däremot tillåts viss jakt med syfte att få kött. I dessa fall får kranium, skinn, eller andra trofédetaljer inte tas till vara på.

Totalt 250 grizzlybjörnar fälls varje år i British Columbia, 170 av lokala jägare och 80 av utländska jägare i sällskap av kommersiella guider.

Grizzlybjörnspopulationen i British Columbia uppskattas till omkring 15 000 individer.

Scott Ellis är ordförande för Guide Outfitter Association i British Columia. Han är kritisk till beslutet.

– Det är sorgligt när det inte fattas vetenskapbaserade belsut. Detta kommer leda till att lokala landsbygdsföretag går i konkurs och folk blir arbetslösa, säger han.

 

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser