Flera vargrivna renar nära Åmsele

Vindeln (JJ) Vargen som siktats i Granö misstänks för att ha rivit flera renar i närheten av Åmsele. Länsstyrelsen i Västerbotten behandlar just en ansökan om skyddsjakt från Rans Sameby.

Rans sameby har hittat mrivna renar i området och de kommer att försöka lokalisera vargen tillsammans med länsstyrelsen. Under dagen har länsstyrelsens naturbevakare varit ute och spårat.

Länsstyrelsen misstänker r att den tredje vargen i Västerbotten som nyligen setts i Granö dragit sig norrut och just nu befinner sig på Rans samebys marker längs Vindelälven nedanför Åmsele. Enligt Sameradion har samebyns ordförande, Göran Jonsson, hittat flera döda renar, och lämnat in en ansökan om skyddsjakt.

– Vi är skräckslagna, vi har hört vad en varg kan ställa till med. Jag har inte varit med om det på det här sättet tidigare, säger han till Sameradion.

Enligt sameradion har samebyn stärkt bevakningen av sina renar.

Enligt länsstyrelsens rovdjursansvarige, Michael Schneider, kan det röra en yngre hona som vandrat in från Norge och begett sig i väg från sin egen kull när yngre syskon föddes i vår.

– I så fall rör det sig om en varg som vi redan känner till och som vi tror var

Det vargpar som befinner sig i Nordmalingstrakten har inte gått att jaga på grund av snöbrist, men enligt Sameradion har länsstyrelsen nyligen beslutat att förlänga skyddsjaktsbeslutet med tre veckor. Men det krävs fortfarande spårsnö för att jakten ska vara möjlig, säger han till Västerbottens Kuriren.

AKTUELLT

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Peter fällde drömtjur

Gäddede (JJ) En riktigt stor älgtjur har fällts i nordvästra Jämtland. – Jag har skjutit en guldtjur tidigare, men det här hornet är större, säger skytten Peter Hallberg.

Diza räddade Britt-Marie när älgkon gick till attack

Främmestad (JJ) Britt-Marie Anderssons jämthundstik Diza räddade livet på henne när en arg älgko i fredags gick till anfall. Älgen låg på Britt-Marie och stampade med klövarna när Diza kom till undsättning.  – Jag har aldrig varit så nära döden, säger Britt-Marie i Jaktjournalens webbradio.

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Annonser