Flera vargrivna renar nära Åmsele

Vindeln (JJ) Vargen som siktats i Granö misstänks för att ha rivit flera renar i närheten av Åmsele. Länsstyrelsen i Västerbotten behandlar just en ansökan om skyddsjakt från Rans Sameby.

Rans sameby har hittat mrivna renar i området och de kommer att försöka lokalisera vargen tillsammans med länsstyrelsen. Under dagen har länsstyrelsens naturbevakare varit ute och spårat.

Länsstyrelsen misstänker r att den tredje vargen i Västerbotten som nyligen setts i Granö dragit sig norrut och just nu befinner sig på Rans samebys marker längs Vindelälven nedanför Åmsele. Enligt Sameradion har samebyns ordförande, Göran Jonsson, hittat flera döda renar, och lämnat in en ansökan om skyddsjakt.

– Vi är skräckslagna, vi har hört vad en varg kan ställa till med. Jag har inte varit med om det på det här sättet tidigare, säger han till Sameradion.

Enligt sameradion har samebyn stärkt bevakningen av sina renar.

Enligt länsstyrelsens rovdjursansvarige, Michael Schneider, kan det röra en yngre hona som vandrat in från Norge och begett sig i väg från sin egen kull när yngre syskon föddes i vår.

– I så fall rör det sig om en varg som vi redan känner till och som vi tror var

Det vargpar som befinner sig i Nordmalingstrakten har inte gått att jaga på grund av snöbrist, men enligt Sameradion har länsstyrelsen nyligen beslutat att förlänga skyddsjaktsbeslutet med tre veckor. Men det krävs fortfarande spårsnö för att jakten ska vara möjlig, säger han till Västerbottens Kuriren.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Unge till världskänt lejon dödad

Zimbabwe (JJ) En unge till den världskände lejonhannen Cecil har skjutits av en okänd troféjägare i Zimbabwe. Den sexårige hannen Xanda dödades den 7 juli och mötte därmed samma öde som sin far.

683 000 kronor för sälskador

Sotenäs (JJ) 20 fiskare i Västra Götaland får dela på 683 000 kronor från Länsstyrelsen för skador som sälar orsakat på både fiskeredskap och fångst under 2016.

Annonser