Flera vargrivna renar nära Åmsele

Vindeln (JJ) Vargen som siktats i Granö misstänks för att ha rivit flera renar i närheten av Åmsele. Länsstyrelsen i Västerbotten behandlar just en ansökan om skyddsjakt från Rans Sameby.

Rans sameby har hittat mrivna renar i området och de kommer att försöka lokalisera vargen tillsammans med länsstyrelsen. Under dagen har länsstyrelsens naturbevakare varit ute och spårat.

Länsstyrelsen misstänker r att den tredje vargen i Västerbotten som nyligen setts i Granö dragit sig norrut och just nu befinner sig på Rans samebys marker längs Vindelälven nedanför Åmsele. Enligt Sameradion har samebyns ordförande, Göran Jonsson, hittat flera döda renar, och lämnat in en ansökan om skyddsjakt.

– Vi är skräckslagna, vi har hört vad en varg kan ställa till med. Jag har inte varit med om det på det här sättet tidigare, säger han till Sameradion.

Enligt sameradion har samebyn stärkt bevakningen av sina renar.

Enligt länsstyrelsens rovdjursansvarige, Michael Schneider, kan det röra en yngre hona som vandrat in från Norge och begett sig i väg från sin egen kull när yngre syskon föddes i vår.

– I så fall rör det sig om en varg som vi redan känner till och som vi tror var

Det vargpar som befinner sig i Nordmalingstrakten har inte gått att jaga på grund av snöbrist, men enligt Sameradion har länsstyrelsen nyligen beslutat att förlänga skyddsjaktsbeslutet med tre veckor. Men det krävs fortfarande spårsnö för att jakten ska vara möjlig, säger han till Västerbottens Kuriren.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser