Flera vargrivna renar nära Åmsele

Vindeln (JJ) Vargen som siktats i Granö misstänks för att ha rivit flera renar i närheten av Åmsele. Länsstyrelsen i Västerbotten behandlar just en ansökan om skyddsjakt från Rans Sameby.

Rans sameby har hittat mrivna renar i området och de kommer att försöka lokalisera vargen tillsammans med länsstyrelsen. Under dagen har länsstyrelsens naturbevakare varit ute och spårat.

Länsstyrelsen misstänker r att den tredje vargen i Västerbotten som nyligen setts i Granö dragit sig norrut och just nu befinner sig på Rans samebys marker längs Vindelälven nedanför Åmsele. Enligt Sameradion har samebyns ordförande, Göran Jonsson, hittat flera döda renar, och lämnat in en ansökan om skyddsjakt.

– Vi är skräckslagna, vi har hört vad en varg kan ställa till med. Jag har inte varit med om det på det här sättet tidigare, säger han till Sameradion.

Enligt sameradion har samebyn stärkt bevakningen av sina renar.

Enligt länsstyrelsens rovdjursansvarige, Michael Schneider, kan det röra en yngre hona som vandrat in från Norge och begett sig i väg från sin egen kull när yngre syskon föddes i vår.

– I så fall rör det sig om en varg som vi redan känner till och som vi tror var

Det vargpar som befinner sig i Nordmalingstrakten har inte gått att jaga på grund av snöbrist, men enligt Sameradion har länsstyrelsen nyligen beslutat att förlänga skyddsjaktsbeslutet med tre veckor. Men det krävs fortfarande spårsnö för att jakten ska vara möjlig, säger han till Västerbottens Kuriren.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser