Flera vargrivna renar nära Åmsele

Vindeln (JJ) Vargen som siktats i Granö misstänks för att ha rivit flera renar i närheten av Åmsele. Länsstyrelsen i Västerbotten behandlar just en ansökan om skyddsjakt från Rans Sameby.

Rans sameby har hittat mrivna renar i området och de kommer att försöka lokalisera vargen tillsammans med länsstyrelsen. Under dagen har länsstyrelsens naturbevakare varit ute och spårat.

Länsstyrelsen misstänker r att den tredje vargen i Västerbotten som nyligen setts i Granö dragit sig norrut och just nu befinner sig på Rans samebys marker längs Vindelälven nedanför Åmsele. Enligt Sameradion har samebyns ordförande, Göran Jonsson, hittat flera döda renar, och lämnat in en ansökan om skyddsjakt.

– Vi är skräckslagna, vi har hört vad en varg kan ställa till med. Jag har inte varit med om det på det här sättet tidigare, säger han till Sameradion.

Enligt sameradion har samebyn stärkt bevakningen av sina renar.

Enligt länsstyrelsens rovdjursansvarige, Michael Schneider, kan det röra en yngre hona som vandrat in från Norge och begett sig i väg från sin egen kull när yngre syskon föddes i vår.

– I så fall rör det sig om en varg som vi redan känner till och som vi tror var

Det vargpar som befinner sig i Nordmalingstrakten har inte gått att jaga på grund av snöbrist, men enligt Sameradion har länsstyrelsen nyligen beslutat att förlänga skyddsjaktsbeslutet med tre veckor. Men det krävs fortfarande spårsnö för att jakten ska vara möjlig, säger han till Västerbottens Kuriren.

Annons
0 kommentarer

AKTUELLT

Nu har vi viltköttskonsumenter ett eget namn!

Debatt (JJ) Han som satt framför mig och åt en tunn squashsoppa var vegetarian. När jag med en brödbit skrapade upp det sista av vildsvinsgrytan från min tallrik avslutade han vår diskussion med orden: ”Jag äter inte kött, men om jag HADE ätit kött, ja då hade det varit viltkött. Kan man förresten få köpa en bit? Till morsan.”, skriver jägaren Torkel Norling.

Få rovdjursstängsel klarar kraven

Värmland (JJ) Länsstyrelsen i Värmlands län har gjort en uppföljning på alla installationer av rovdjursavvisande stängsel i länet. Utredaren slår fast att få uppsatta stängsel klarar de krav som ställs.

Stora konflikter inom viltvårdsområde

Gävleborg (JJ) Rättsenheten på Länsstyrelsen i Gävleborgs län har flera öppna ärenden om ett viltvårdsområde i länets östra del. Flera överklaganden av beslut är inlämnade och nyligen mottogs också en lång lista med klagomål på hur viltvårdsområdet hanterar jakten och medlemmarna.

Ny outdoormässa gjorde succé

Askersund (JJ) Förra helgen var det premiär för friluftsmässan Askersund Outdoor Festival och med 9 000 besökare räknar arrangörerna nykomlingen på mässkartan som en succé.

Dömd för att ha lockat in vilt

Hässleholm (JJ) En dansk man som bedrivit åteljakt på en knappt fem hektar stor mark döms nu av Hässleholms tingsrätt för att ha lockat vilt från annans mark.

Annonser