Fler vargar i Västerbotten

Nordmaling (JJ) Jakten på vargparet i Nordmaling har misslyckats och regn och tö gör att spåren efter vargarna försvinner. Samtidigt bekräftar länsstyrelsen att en varg också siktats i Granö i Vindelns kommun.

Ännu en varg har upptäckts i Västerbotten, den här gången i Granö, i Vindelns kommun. (Foto: iStock)

I helgen misslyckades jakten på de två vargar som fanns i Högland mellan Norrfors och Nordmaling. Länsstyrelsen gjorde ett försök att ringa in de aktuella vargarna som tidigare lämnat spår efter sig. Jakten misslyckades på grund av tövädret som tinade bort de senaste spåren efter vargarna.

Delar av Vapsten sameby har släppt sina renar i området och nu är man rädda för att de två vargar som spårats ska söka sig till renhjorden. Den 21 december går tiden för skyddjakten ut, men mycket talar nu för att länsstyrelsen tar ett beslut om en förlängning av skyddsjakten på vargarna.

En ny varg har dykt upp i Granö, i Vindelns kommun och länsstyrelsens fältpersonal har varit ute och spårat i och hittat spillning och kunnat konstatera att det verkligen är varg.

– Det finns ren i området, men vi har ännu inte beslutat om några åtgärder på den här vargen, säger Linda Backlund som är rovdjursförvaltare vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.

– Vi utgår från att det här inte är någon av Nordmalingsvargarna utan en annan individ, säger Linda Backlund, till SVT Nyheter.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser