Fler vargar i Västerbotten

Nordmaling (JJ) Jakten på vargparet i Nordmaling har misslyckats och regn och tö gör att spåren efter vargarna försvinner. Samtidigt bekräftar länsstyrelsen att en varg också siktats i Granö i Vindelns kommun.

Ännu en varg har upptäckts i Västerbotten, den här gången i Granö, i Vindelns kommun. (Foto: iStock)

I helgen misslyckades jakten på de två vargar som fanns i Högland mellan Norrfors och Nordmaling. Länsstyrelsen gjorde ett försök att ringa in de aktuella vargarna som tidigare lämnat spår efter sig. Jakten misslyckades på grund av tövädret som tinade bort de senaste spåren efter vargarna.

Delar av Vapsten sameby har släppt sina renar i området och nu är man rädda för att de två vargar som spårats ska söka sig till renhjorden. Den 21 december går tiden för skyddjakten ut, men mycket talar nu för att länsstyrelsen tar ett beslut om en förlängning av skyddsjakten på vargarna.

En ny varg har dykt upp i Granö, i Vindelns kommun och länsstyrelsens fältpersonal har varit ute och spårat i och hittat spillning och kunnat konstatera att det verkligen är varg.

– Det finns ren i området, men vi har ännu inte beslutat om några åtgärder på den här vargen, säger Linda Backlund som är rovdjursförvaltare vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.

– Vi utgår från att det här inte är någon av Nordmalingsvargarna utan en annan individ, säger Linda Backlund, till SVT Nyheter.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Björndel hittad vi gruva

Skellefteå (JJ) Under förmiddagen fick polisen i Skellefteå ett samtal om att man hittat delar av en björn nära en gruva i Västerbotten.

Mårdhund och bisam skadedjur i Finland

Finland (JJ) EU har lagt till mårdhund och elva andra djurarter i sin lista med invasiva främmande djurarter som ska bekämpas. Av djurarterna i Finland lades även bisam på listan, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Annonser