Fem förstapris på björn under premiärhösten

Kungsbacka (JJ) Den här hösten har Sveriges första jaktprov genomförts på frilevande björn. Resultatet blev att fem hundar gick till pris, fem förstapris och ett tredjepris.

Modern teknik möjliggör rättvis bedömning av provstarterna.

Det är Svenska Plotthundsklubben som ligger bakom arbetet med officiella jaktprov på frilevande björn. Jaktjournalen har vid flera tillfällen skrivit om arbetet med att utveckla jaktproven.

Nu har Svenska Kennelklubben stambokfört proven och fyra hundar klarade att ta ett förstapris. Ytterligare en hund tog ett tredjepris.  Bland pristagarna återfinns plotthund, jämthund, gråhund, smålandsstövare och finsk stövare.

Jaktjournalen kommer senare under dagen presentera jaktprovshösten för björnhundarna mer ingående och kunna visa exklusivt filmmaterial från jaktproven.

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser