DNA-prov visar: Två vargar i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) Det är två vargar som rör sig norr om Stockholm i det gamla Rialareviret. En tik och en hane har konstaterats och de är andra och tredje generationens avkommor till så kallat genetiskt viktiga vargar. Länsstyrelsens chefer, som just nu grubblar på om det ska bli skyddsjakt, fick den informationen sent på fredagseftermiddagen.

Två vargar norr om Stockholm. En hane och en tik, som båda ger sig på tamdjur, har konstaterats i Vallentuna kommun. Bild: Google Maps och Istock, fotomontage

Vargattackerna på tamdjur har avlöst varandra den senaste tiden i trakterna av det gamla Rialareviret norr om Stockholm. Bland annat har två sällskapshundar och sju får dödats.

Det finns också bilder på varg som springer iväg med en höna i käftarna.

Den 30 augusti hittade länsstyrelsens personal spillning efter en hanvarg i Brännmossen i Vallentuna kommun. Platsen där vargskiten hittades ligger öster om E18.

För en vecka sedan, söndagen den 10 september, strök sammanlagt sju får med vid en attack i Benhamra, väster om E18. Vargskit påträffades både i fårhagen och 300 meter därifrån.

– Jag uppskattar att det är ungefär en mil mellan de båda platserna, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Stockholm.

Länsstyrelsens personal utgick i det läget från att det var en och samma varg, alltså hanen, som utfört attackerna både öster och väster om E18.

Det är också det som var utgångspunkten när länsstyrelsen i fredags informerade att man nu överväger skyddsjakt på en varg.

Ny information

Men sent på fredagseftermiddagen förändrades läget.

– Vi fick svar på DNA-proverna från attacken på fåren. Det visade sig att de kommer från en tik. Det är alltså två vargar i det gamla Rialareviret. Jag skickade den informationen till cheferna men de hade hunnit gå hem då, berättar Arne Söderberg.

Båda vargarna kommer från Norge. Hanen är född i Slettåsreviret och är en tredje generationens avkomma till den invandrade varghanen i Galvenreviret.

Tiken är född i reviret Jalussa 9 och är en andra generationens avkomma till invandrade tiken som kallats Kynna.

– Om de här vargarna skulle få avkommor skulle de få ett högre genetiskt värde än genomsnittet i den svenska vargstammen. Men jag vet inte om det är ett argument emot skyddsjakt, säger vargforskare Olof Liberg.

Parbildning?

Att vargarna konstaterats på var sin sida om E18 är inget hinder för dem att bilda par. Vargarna i det gamla Rialareviret rörde sig på båda sidor om vägen.

Enligt Arne Söderberg finns inga observationer som tyder på att hanen och tiken skulle gå tillsammans.

– Avståndet mellan de här vargarna är så litet att de med stor sannolikhet känner till varandra. Om de bildar par så sker det nu under hösten. Men parbildningar är komplicerade, det är inte alltid som de fattar tycke för varandra, säger Olof Liberg.

Faktum är dock att båda vargarna attackerat tamdjur och att länsstyrelsen ska överväga skyddsjakt. Men då blir det alltså två vargar som ska skjutas.

Utöver dessa två vargar har ytterligare två vargar konstaterats i Stockholms län: En tik som rör sig söder om Stockholm i Haninge kommun samt en varg som filmades i Sjundareviet häromveckan.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

AKTUELLT

Jägarbas vill ha specialistteam för vargjakt

Västmanland (JJ) Jägareförbundets ordförande i Västmanland, Emil Stolpe Nordin, vill att skyddsjakterna på varg blir effektivare. Han efterlyser specialistteam och att snaror och fällor får användas i jakterna.

Fira med filépanna

Jaktsäsongen är i full gång och i oktober är det massor av jakt över hela landet. Det är det värt att fira. Varför inte bjuda nära och kära på en filépanna, så fantastiskt gott och enkelt. Ta av den filé du har; älg, rådjur, hjort eller vildsvin, succén är given. 6 portioner: 600 g viltfilé

Stjärnskogens Atos

Daniel Ernebrink har i sin SE J CH Stjärnskogens Atos hittat en riktig drevkanon. Det har hunden inte bara bevisat på jaktprov utan även för bygdens jägare som gärna hänger med ut på jakt. När Jaktjournalen följde med Atos till skogs rådde det heller inget tvivel om att ryktet stämde. Bästa rådjurshunden på unghundsmästerskapet 2015 behärskar det här med drevjakt.

En stöld är alltid en stöld

I april polisanmälde knivbutiken Wanderoo en jakthandlare för varumärkesbrott. Saken gällde en kniv. Wanderoo (Bökers distributör i Sverige) noterade kniven och kunde konstatera att den inte tillverkas av Böker. Kniven är en uppskalad kopia av Rambler, en smidig kniv designad av Raimund Lhotak för Böker.

Mauser M98 Standard Diplomat

En aldrig sinande efterfrågan har gjort att Mauser åter satsat på den gamla 98 modellen igen. Nu med moderna tillverkningsmetoder Mauser M98 Magnum var först ut, men nu går vapentillverkaren vidare med Mauser M98 Standard Expert och Diplomat i kalibrar anpassade för europeisk och nordamerikansk jakt. JJ har provat Diplomaten.

Vargcirkusen tar aldrig slut

När detta skrivs återstår bara några dagar innan länsstyrelserna i Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg och Västmanland ska presentera sina beslut för vinterns vargjakt.

IF beklagar sorgen i kommentar på Facebook

Karlskrona (JJ) Försäkringsbolaget IF ger nu ytterligare kommentarer kring fallet med Anton Nilssons trafikdödade gonczy polski. En försäkringstjänsteman krävde att hunden skulle grävas upp två veckor efter att den begravts. "Vi har i normalfallet aldrig några sådana krav", skriver IF i en kommentar på Facebook.

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Annonser