Därför får inte Jämtlands län besluta om skyddsjakt på järv

Kungsbacka (JJ) I går beslutade Naturvårdsverket att delegera rätten att besluta om skyddsjakt på järv till alla länsstyrelser i norra och mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Men Jämtlands läns länsstyrelse får inte möjligheten.

Järvstammen tillåter inte ett så omfattande uttag som länsstyrelsen vill, menar Naturvårdsverket. Foto: Gettyimages

Länsstyrelsen har argumenterat för att jakten är nödvändig för att förhindra allvarlig skada. Eftersom de står fast vid sin ståndpunkt om skyddsjakt anser Naturvårdsverket, som tycker uttaget är för stort, att de inte kan delegera skyddsjaktbeslutsrätten.

Henrik Hansson, viltchef på länsstyrelsen i Jämtlands län vill inte kommentera Naturvårdsverkets beslut.

– Du får fråga Naturvårdsverket varför det har blivit så här. Vi håller på att gå igenom deras beslut nu och måste bilda oss en uppfattning innan vi kan ge någon kommentar, säger han.

Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket förklarar myndighetens agerande.

– Vi måste ju förhålla oss till järvstammens storlek och i dag ligger den under gynnsam bevarandestatus. Länsstyrelsen i Jämtland läns beslut innebär ett alltför stort uttag. När de nu väljer att stå fast vid sitt beslut och överklaga förvaltningsrättens dom ger det en signal om att de försvarar sin position och då kan vi inte delegera rätten till dem, säger han.

Länsstyrelsen i Norrbottens län tog nyligen också ett beslut om skyddsjakt på elva järvar för att förhindra allvarlig skada. Detta beslut överklagades precis som beslutet i Jämtland. I Norrbotten valde dock länsstyrelsen att inte överklaga förvaltningsrättens dom utan valde i stället att föra dialog med Naturvårdsverket.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser