Därför får inte Jämtlands län besluta om skyddsjakt på järv

Kungsbacka (JJ) I går beslutade Naturvårdsverket att delegera rätten att besluta om skyddsjakt på järv till alla länsstyrelser i norra och mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Men Jämtlands läns länsstyrelse får inte möjligheten.

Järvstammen tillåter inte ett så omfattande uttag som länsstyrelsen vill, menar Naturvårdsverket. Foto: Gettyimages

Länsstyrelsen har argumenterat för att jakten är nödvändig för att förhindra allvarlig skada. Eftersom de står fast vid sin ståndpunkt om skyddsjakt anser Naturvårdsverket, som tycker uttaget är för stort, att de inte kan delegera skyddsjaktbeslutsrätten.

Henrik Hansson, viltchef på länsstyrelsen i Jämtlands län vill inte kommentera Naturvårdsverkets beslut.

– Du får fråga Naturvårdsverket varför det har blivit så här. Vi håller på att gå igenom deras beslut nu och måste bilda oss en uppfattning innan vi kan ge någon kommentar, säger han.

Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket förklarar myndighetens agerande.

– Vi måste ju förhålla oss till järvstammens storlek och i dag ligger den under gynnsam bevarandestatus. Länsstyrelsen i Jämtland läns beslut innebär ett alltför stort uttag. När de nu väljer att stå fast vid sitt beslut och överklaga förvaltningsrättens dom ger det en signal om att de försvarar sin position och då kan vi inte delegera rätten till dem, säger han.

Länsstyrelsen i Norrbottens län tog nyligen också ett beslut om skyddsjakt på elva järvar för att förhindra allvarlig skada. Detta beslut överklagades precis som beslutet i Jämtland. I Norrbotten valde dock länsstyrelsen att inte överklaga förvaltningsrättens dom utan valde i stället att föra dialog med Naturvårdsverket.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser