Bok om Lillhärdalsfallet släpps

Kungsbacka (JJ) Många förvånades över rättsprocessen i Lillhärdalsfallet och menade att åtalet var att betrakta som bristfälligt. Skogsentreprenören Karl Hedin följde rättegången på nära håll och har nu tillsammans med Björn Törnvall skrivit en bok om händelseutvecklingen.

Ny bok om det uppmärksammade Lillhärdalsfallet på gång.

Boken ”De jagade jägarna” tar sin utgångspunkt i ett det uppmärksammade Lillhärdsfallet som nyligen avslutades med att samtliga misstänkta tjuvjägare friades av Svea Hovrätt.

Författarna ger en detaljerad beskrivning av fallet, men de drar också egna slutsatser från det som utspelade sig i Lillhärdal i maj 2012. De menar  att processen i tillägg till att vara ett långt utdraget rättsfall, beskriver hur vargkonflikten nu även nått ända in i vårt rättsväsen.

”När länsstyrelserna nu beviljar sig själva tillstånd, att sätta ut hemliga kameror i skogarna, verkar skyddet av vargen övergå till jakten på jägarna. I ett vargrevir har jägaren inte bara att acceptera en minskande viltförekomst och rädslan för att förlora en familjemedlem – jakthunden. Nu tillkommer även oron för att bli fotograferad i lönndom, med tillhörande hot om fleråriga rättsprocesser. Detta oberoende av om det finns något bevis på vargjakt, eller som i Lillhärdalsfallet, snarare flera bevis på motsatsen.”

De två författarna ställer sig frågan vilken annan noga kontrollerad skötsam grupp i det svenska samhället som jagas av myndigheterna på samma sätt, som sker med jägarna?

Boken släpps i mitten av december och kan beställas här >>

AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser