Björnspanarcafé i Svaningen en succé – ”fikat tog slut”

Svaningen (JJ) Inför stängningsdags på första dagens Björnspanarcafé i Svaningen kan arrangörsstaben konstatera att det blivit succé. – Fikat tog slut, säger Karin Nilsén Andersson.

De här glada damerna, Alli Brant, Marlene Sjödin, Elisabeth Nybacka och Ingrind Lysén, dök upp på Björnspanarcaféet och kunde berätta björnhistorier, Foto: Karin NIlsén Andersson och Gettyimages

Jaktjournalen berättade för ett par veckor sedan om byn Svaningen i Strömsunds kommun, där det är björntätt och människor åter runt och spanar efter björnar på våren.

Karin Nilsén Andersson fick idén att starta ett Björnspanarcafé, så att människor kan stanna till efter vägen och ta en fika och berätta om sina björnmöten. Hör intervjun med henne här här.

Det blev stort intresse i andra media efter Jaktjournalens webbradioinslag. Karin fick medverka i bland annat Radio Jämtland och Riksradions P4 Extra.

Caféet körs torsdag och fredag i bygdegården och första dagen var det stundtals fullt med folk.

50 personer samtidigt

– Ett tag var det nog 50 personer samtidigt här. Ingen björn har setts i dag men vi fick in rapporter om 13 björnobservationer under maj. En billast med besökare hade sett en kungsörn, en huggorm och en cyklist, de var nöjda, berättar Karin Nilsén Andersson.

Fikat tog slut och för att det ska räcka även under fredagen måste Karin och de andra arrangörerna i bygdegårdsföreningen handla och göra mer fika.

– Det dök också upp en journalist från Östersundsposten och då var vi fem kvinnor som berättade så hemska björnhistorier, att han tyckte att det var alldeles otroligt, konstaterar Karin Nilsén Andersson.

Svaningens Björnspanarcafé håller öppet under fredagen också, mellan klockan 13 och 21.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser