Björnjägare friades helt – Bitter eftersmak

Överkalix (JJ) Det har gått tre år sedan Henrik Andersson, Boden tillsammans med sin jaktledare åtalades för grovt jaktbrott i samband en björnjakt. I slutet av september friades båda från åtalspunkterna. Men Henrik Andersson tycker att hela historien är beklaglig.

Under en lång tid misstänktes jägarna för grovt jaktbrott innan de nyligen frikändes av Tingsrätten. Foto: Istock

Det var under björnjakt i Överkalix kommun för drygt tre år sedan som Henrik Andersson, renskötare i Gällivare sameby, bjudit in Robert Salomonsson, Borgafjäll, på björnjakt.

Jaktledaren i Kölmjärvs viltvårdsområde där jakten inleddes hade godkänt jakten men kunde inte själv närvara. Roberts hundar hittade björn som gick i väg i gångstånd och in på ett angränsande viltvårdsområde där också björnjakten tilläts.

På detta viltvårdsområdes mark påsköts även björnen av Robert under ett ståndskallsarbete  men träffen tog dåligt och björnen drog i väg in i ett tredje viltvårdsområde där den till slut kunde fällas.

Delade meningar

Det är här historierna från de inblandade skiljer sig.

– De som anmält oss menade att vi skjutit björnen både inledningsvis och avslutningsvis inne på det tredje viltvårdsområdet, men ingen bemödade sig kontrollera Roberts pejl eller de filmupptagningar som fanns från jakten, säger Henrik Andersson.

Då hade sannolikt något åtal aldrig blivit av. Att Henrik Andersson dessutom är renskötande same och på så vis har jakträtt även i området där björnen fälldes är heller inget som togs hänsyn till när åtalet väcktes.

– Jag har en miljon hektar som jag kan jaga björn på, men eftersom det är viktigt för oss som driver med rennäring att få bort så många björnar som möjligt från våra marker gäller det att samarbeta med jaktlagen så vi får tips om var björnarna är. Därför utnyttjar jag sällan min jakträtt som renskötare.

Gav ej tillåtelse

I domen beskriver två jägare från viltvårdsområdet där björnen avlivades, hur de blivit kontaktade av den åtalade jaktledaren om att en påskjuten björn gått in på marken. Jaktledaren har bett om lov att få av avsluta eftersöket men nekats av jägaren som mottagit samtalet. De ville själva ville ta hand om eftersöket.

De åtalade menar å sin sida att de att de fått okej att fälla den skadade björnen förutsatt att jägarna som blivit kontaktade får vara med. På grund av bristande mobiltäckning i området går det inte komma fram direkt, men efter flera försök får Henrik tag på den ena jägaren som säger sig befinna sig vid en röd jaktstuga i området. Henrik befinner sig en kilometer från Robert och försöker vidarebefordra informationen till honom men vet inte om det lyckas eftersom täckningen är så pass dåligt. I samband med detta skjuter Robert björnen under eftersöket.

Frikända

När rättegångsförhandlingarna hölls i september vid Haparanda tingsrätt frikändes både Henrik Andersson, samt jaktledaren från anklagelserna. De har inte jagat olovligen, de har inte agerat oaktsamt och de har inte heller vilselett Robert Salomonsson när det givit honom tillstånd att fälla björnen.

Henrik Andersson har hela tiden bestridit åtalspunkterna. Han har angett tre skäl för detta. För det första har han enligt rennäringslagens 25 paragraf jakträtt i området. För det andra hade de skyldighet att fullfölja eftersök oavsett vilken mark de befann sig på. För de tredje har han inte agerat vilseledande eller oaktsamt eftersom han trodde de hade rätt att fälla björnen.

Haparanda tingsrätt menar att åtalet inte kan styrkas eftersom åklagaren inte kunnat presentera några bevis för att de åtalades version är felaktig.

Märklig omständighet

Så här i efterhand misstänker Henrik Andersson att något var i görningen redan från början. Under själva jakten märkte nämligen jägarna att en polishelikopter cirkulerade över dem i skogen.

– Vi trodde att någon kanske gått vilse men så här i efterhand har vi ju förstått att någon anonymt anmält björnjakten till polisen redan innan björnen avlivats, säger Henrik.

– Det finns så mycket avundsjuka och missunnsamhet mellan jägare. Det känns skönt att vi är rentvådda nu men att det ska ta tre år för att komma fram till detta är bara tragiskt, säger han.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser